За останні два тижні «Енергоатом», ЗАЕС, ПАЕС та ЧАЕС повідомили про намір укласти договори на експертизу ДНТЦ ЯРБ майже на 100 млн грн

11.07.2022
15 млн грн заплатить дирекція НАЕК «Енергоатом» Державному науково-технічному центру з ядерної та радіаційної безпеки за проведення державних експертиз ЯРБ матеріалів експлуатуючої ядерні установки організації, які містять обґрунтування безпеки. Строк надання послуг передбачено до 31 грудня 2024 року. Повідомлення про намір укласти договір оприлюднено 6 липня 2022 року.
12 млн грн на проведення державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки документації за напрямками некапітального характеру перерахує окупована російськими військами та «Росатомом» Запорізька АЕС. Ще 12,5 млн грн ЗАЕС сплатить за експертизи ДНТЦ ЯРБ за напрямком «Супроводження експлуатації, послуги». Термін дії цієї угоди – 1,5 роки, з червня 2022 по грудень 2023 року. Обидва повідомлення про намір укласти договори оприлюднено 28 червня 2022 року.
Також 2 договори на надання послуг наприкінці червня уклала Південноукраїнська АЕС. 19 млн 680 тис. грн передбачено на проведення державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки документації за напрямками капітального характеру, що направляється ПАЕС до Держатомрегулювання на погодження. Ще 36 млн грн передбачено іншим договором на експертизу документації за напрямками некапітального характеру. Термін дії обох договорів до 31 грудня 2024 року. Нагадаємо, що ПАЕС готується до продовження ресурсу 2-го, а згодом і 3-го енергоблоків. Обидва повідомлення про намір укласти договори оприлюднено 28 червня 2022 року.

Ще 2,2 млн грн ДНТЦ ЯРБ отримає від Чорнобильської АЕС, якій Кабінет міністрів нещодавно урізав фінансування. Термін дії договору ще не оприлюднено. Оголошення опубліковано 30 червня.
Як відомо, державне підприємство «Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки» перебуває у сфері управління Держатомрегулювання України та призначене для здійснення науково-технічної та експертно-аналітичної підтримки регулювальної діяльності.

АЕС