Кабмін забрав 136,5 млн з фінансування безпеки Чорнобильської АЕС та об’єкта «Укриття»

30.06.2022

 Уряд зменшив видатки на підтримку у безпечному стані блоків ЧАЕС та об’єкта «Укриття». Постановою від 28 червня 2022 р. №731 Кабмін вніс зміни у додаток до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки у безпечному стані блоків та об’єкта «Укриття» та заходи щодо зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2011 р. № 234.

Усього фінансування зменшено на 136,5 млн: з 1,36 млрд грн до 1,22 млрд грн.
Зокрема, зменшено фінансування програм:
  • підтримка в безпечному стані першого, другого, третього блоків Чорнобильської АЕС, існуючого сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-1) та існуючих сховищ радіоактивних відходів і відшкодування фактичних витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах;
  • виведення з експлуатації та частковий демонтаж окремих систем і елементів блоків;
  • здійснення організаційно-технічних заходів з управління, експлуатації, технічного обслуговування, ремонту систем, що працюватимуть у подальшому, та забезпечення контролю за безпекою.
Як зазначає Судово-юридична газета, водночас на тому ж засіданні постановою від 28 червня 2022 р. № 734 Кабмін спрямував 2,48 млрд грн на покриття боргів за будівництво доріг.
Напередодні, як повідомляє Чорнобильська АЕС, зону відчуження і місто Славутич відвідала делегація Фонду чистого майбутнього (США) на чолі з керівником Еріком Камберіаном та провідним ветеринаром Фонду докторкою Дженніфер Бетц. Після повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України 24 лютого 2022 року Фонд профінансував допомогу підприємствам зони відчуження, громадам Славутича та Іванкова, а також міста Чернігова на суму близько 60 000 доларів. 27 червня представники Фонду провели зустріч із вищим керівництвом ЧАЕС, де обговорили поглиблення співпраці по соціальних програмах допомоги дітям працівників ЧАЕС та собакам Чорнобиля, а також нові проєкти як у гуманітарному, так і у науковому напрямах.

Зняття з експлуатації