МАГАТЕ знов втратило зв’язок із системами ЗАЕС та наполягає на місії

30.06.2022

 Міжнародне агентство з атомної енергії 25 червня через порушення систем зв'язку на ЗАЕС знову втратило віддалений зв'язок зі своїми системами спостереження за гарантіями ядерної безпеки, встановленими на Запорізькій атомній електростанції.

Про це повідомив генеральний директор агентства Рафаель Маріанно Ґроссі у традиційному оновленні щодо стану ядерних об’єктів в Україні.
«Той факт, що передача даних наших дистанційних гарантій знову припиняється - вдруге за останній місяць - лише додає терміновості відправлення нашої місії на ЗАЕС», - зазначив гендиректор Агентства. Він наголосив, що інспектори МАГАТЕ можуть виконувати важливу роботу з верифікації ядерного матеріалу лише тоді, коли вони безпосередньо перебувають на майданчику ядерного об'єкта.
Час для проведення фізичної інвентаризації на ЗАЕС, період якої не може перевищувати встановлену тривалість, спливає, – нагадав Ґроссі.
За винятком ЗАЕС, МАГАТЕ продовжує отримувати дані щодо дистанційних гарантій від трьох інших діючих АЕС України.
Нагадаємо, 12 червня окупована російськими військами Запорізька АЕС відновила передачу даних про стан ядерних матеріалів МАГАТЕ, що не відбувалася з 30 травня 2022 року через відключення російськими окупантами мобільного оператора Vodafone, з котрим Агентство має контракт на передачу цих даних.
Крім того, вчора НАЕК «Енергоатом» повідомив, що збройні сили рф готують серйозну провокацію на Запорізькій АЕС, щоб звинуватити українських атомників у зберіганні зброї та боєприпасів на території ядерного об'єкту. «Окупанти наполягають на осушенні охолоджувальних басейнів — для перевірки його чаш і зупинки насосів, що подають воду на системи безпеки енергоблоків. Якщо це станеться — системи безпеки найбільшої в Європі АЕС залишаться без охолодження, що саме собою є серйозним порушенням і може загрожувати ядерній безпеці. До того ж, подібні роботи недоцільно проводити в теплу пору року через ризик перегріву та відмову обладнання», — попередила компанія.
Раніше НАЕК «Енергоатом» та ДІЯРУ висловлювалися категорично проти візиту інспекторів МАГАТЕ на ЗАЕС, звинувачуючи очільника МАГАТЕ у сприянні російським окупантам. 

АЕС