Російські окупанти готують провокацію зі зброєю і вибухівкою на Запорізькій АЕС, — «Енергоатом»

29.06.2022

 Збройні сили рф готують серйозну провокацію на Запорізькій АЕС, щоб звинуватити українських атомників у зберіганні зброї та боєприпасів на території ядерного об'єкту. Про це попереджає НАЕК «Енергоатом» на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

За даними компанії, для організації провокації окупанти затримали кількох співробітників ЗАЕС і під тортурами намагаються отримати необхідні свідчення.
Як зазначають в «Енергоатомі», захоплені атомники повинні на камеру зізнатися в тому, що вони ще в березні скинули зброю і вибухівку в бетонні чаші охолоджувальних басейнів, які розташовані на станції.
«Під цим приводом окупанти наполягають на осушенні охолоджувальних басейнів — для перевірки його чаш і зупинки насосів, що подають воду на системи безпеки енергоблоків. Якщо це станеться — системи безпеки найбільшої в Європі АЕС залишаться без охолодження, що саме собою є серйозним порушенням і може загрожувати ядерній безпеці. До того ж, подібні роботи недоцільно проводити в теплу пору року через ризик перегріву та відмову обладнання», — попереджає НАЕК «Енергоатом».
Водночас у компанії побоюються, що під приводом проведення перевірки окупанти можуть самі скинути зброю або вибухівку в бетонні чаші для звинувачення в організації диверсії співробітників ЗАЕС чи військовослужбовців, які охороняли стратегічний об'єкт.
«Енергоатом» наголошує, що будь-яке озброєння та боєприпаси, які можуть знайти на території атомної станції, належать виключно ЗС рф.
«Зброя окупантів, яку вони використовують для здійснення ядерного тероризму та загрози всьому світу новою страшною катастрофою», — резюмує оператор АЕС.

АЕС