OECD зупинив членство рф у NEA через факти ядерного тероризму

14.04.2022

 Провідна міжнародна організація NEA - Агентство з ядерної енергії при OECD (Організації економічного співробітництва і розвитку) зупинила участь рф у своїх проєктах і її членство в Агенції через російську військову агресію проти України і непоодинокі факти ядерного тероризму. Це рішення було прийнято керівництвом OECD 11 квітня.  

«Таке рішення означає припинення будь-якої діяльності росії та її представників у розвитку своєї науково-технічної бази та вдосконаленні нормативних актів у питаннях безпечного та екологічного використання мирного атому», - прокоментували подію у НУО «Антикризовий експертний ядерний центр України».
Як зазначають експерти, це рішення також вплине на інвестиційну складову розвитку російських підприємств ядерно-енергетичної сфери і на просування російських технологій на світовому ринку: будівництво АЕС за російською технологією, створення спільних підприємств, залучення фінансового ресурсу.
Вони нагадали, що рф приєдналась до провідної міждержавної агенції в сфері використання ядерної енергії NEA лише в 2013 році.
«Звісно це ще не санкції, але вже і не ігнорування міжнародною спільнотою актів ядерного тероризму ДК «Росатом», - зауважує експертний Центр.
Вони також згадують, що ще у березні колишній головний інженер Чорнобильської АЕС, у минулому член ради керуючих МАГАТЕ Микола Штейнберг звертався до керівників міжнародних організацій, що діють у сфері ядерної енергетики, у тому числі і NEA/OECD, стосовно неприйнятності ігнорування ними російської агресії в Україні.  
Агентство з ядерної енергії (АЯЕ, NEA/OECD) є міжурядовим агентством при Організації економічного співробітництва і розвитку. Наразі до АЯЕ входить 31 країна, де сумарно розташовано близько 85% від наявних в світі встановлених потужностей АЕС. Ядерна енергія складає майже чверть виробітку електроенергії в країнах-членах АЯЕ. Агентство співпрацює з МАГАТЕ і Європейською комісією в Брюсселі, а також координує дії з Міжнародним енергетичним агентством (МЕА).
Співробітництво між Україною та ОЕСР започатковано у 1997 році після підписання Кабінетом Міністрів України та ОЕСР Угоди щодо привілеїв, імунітетів та пільг, які надаються ОЕСР на території України. Угоду було ратифіковано Верховною Радою України у липні 1999 року. Механізмом координації співробітництва з ОЕСР з 2003 року є Координаційна рада у зв’язках з ОЕСР. Координаційна Рада є тимчасовим консультативно-дорадчим органом Кабінету Міністрів України. Головою Координаційної Ради є Міністр економіки України.

Компанії