Лист відомого українського атомника Миколи Штейнберга на адресу Генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Ґроссі

17.03.2022

 Колишній головний інженер Чорнобильської АЕС, у минулому член ради керуючих МАГАТЕ Микола Штейнберг написав Гендиректору Агентства Ґроссі відкритого листа, в якому звинувачує керівництво МАГАТЕ у недотриманні культури безпеки та конкретизує, що конкретно не робить Агентство всупереч його Статуту, функціям та завданням. 

Я, Микола Штейнберг, присвятив своє життя атомній енергетиці. Був головним інженером Чорнобильської АЕС із травня 1986 до березня 1987 року. Я знаю, що таке ядерна катастрофа не за підручниками, не за газетними статтями, не за заявами політиків. Я знаю, що означає для дітей та дорослих, для рідних та близьких, для тих, хто поруч із епіцентром та для тих, хто за тисячі кілометрів. Я знаю, як мирний атом убиває друзів. Я знаю, які сили і скільки життів потрібно для боротьби з мирним атомом, який вийшов з-під контролю.
Десять років присвятив формуванню режиму регулювання ядерної безпеки у колишньому СРСР, а згодом і в Україні. У 1994-1995 роках був членом ради керуючих МАГАТЕ від України.
4 березня 2022 року російські танки обстріляли Запорізьку АЕС. Ще раніше російські війська захопили Чорнобильську АЕС. Пізніше російська армія обстріляла ядерну установку у центрі міста Харкова, населенням якої понад 1 млн людей.
Звертався до Вас та інших міжнародних та національних організацій, які так чи інакше займаються ядерною або регулюванням ядерної безпеки, сподіваючись привернути Вашу увагу до проблеми знищення інтернаціонального режиму ядерної безпеки. Ваша заспокійлива реакція вразила.
Мабуть зайнятість поточними справами та боротьба з потеплінням не залишає часу цікавитись питаннями ядерної безпеки, що може призвести до руйнування життя ще до підвищення температури атмосфери на 1-2оС. Тому доводиться писати відкритий лист.
Звичайно, ані я, ані інші ветерани атомної енергетики не могли уявити, що росію, одну з держав - постійних членів РБ ООН, очолить інший фюрер, відвертий злочинець, і що він буде атакувати атомну електростанцію під акомпанемент бурхливих оваціями його рабів. Як ми могли уявити, що у натовпі цих рабів будуть спадкоємці тих, хто колись створив першу у світі АЕС? Звичайно, ні, але це сталося. Невже незрозуміло, що в цій ситуації треба діяти, а не бурмотіти щось про умиротворення тих, хто давно переступив допустимі межі?
Добре відомо, що національні регулюючі органи мають право убезпечити ядерні об'єкти у своїй країні та захистити своїх громадян від подій за кордоном, не маючи можливості вплинути на ці події. Інші організації, WANO та ОЕСР/NEA діють лише на запрошення ядерних операторів або урядів. Тільки МАГАТЕ має право втручатися та «брати під контроль», але як орган ООН, воно може зробити це лише з мандатом Ради безпеки.
  • А ви назвали агресора агресором?
  • Ви наполягали на скликанні Радбезу ООН у зв'язку з глобальною загрозою ядерній безпеці та безпеці?
  • А ви відразу намагалися направити на українські ядерні об'єкти місії МАГАТЕ, які хоча б забезпечували б оборонний механізм, оскільки будь-яка атака на ядерні об'єкти буде атакою на персонал ООН? Хоч якийсь конкретний крок на підтримку ядерної безпеки.
  • Як давно ви та ваш персонал читали Статут МАГАТЕ? Пам'ятаєте цілі, функції та завдання МАГАТЕ?
  • На вашу думку, хто сьогодні може відповісти за гарантії нерозповсюдження ядерних матеріалів на захоплених російськими військами Запорізької та Чорнобильської АЕС?
  • На вашу думку, чи може персонал Запорізької та Чорнобильської АЕС забезпечити безпеку довірених ним об'єктів під загрозою танків та зброї агресора?
  • До речі, а ви знали, що звіти про безпеку, на підставі яких видаються ліцензії на експлуатацію ядерних об'єктів, не містять меж та умов безпеки в умовах війни?
  • А ви знаєте, що стандарти ядерної безпеки МАГАТЕ не містять рекомендацій, що виправдовують ядерну безпеку в умовах бойових дій? Також стандарти не містять рекомендацій щодо готовності до надзвичайних ситуацій у разі війни.
  • Як ви вважаєте, чи існує культура ядерної безпеки в країні, яка має десятки ядерних установок і дозволяє собі атакувати АЕС, сховища відпрацьованого ядерного палива та центри підготовки кадрів в іншій країні?
  • Чи є в Агентстві, яким ви керуєте, культура безпеки, раз воно боїться відкрито говорити про те, що відбувається сьогодні, що світ знову на межі ядерної катастрофи?
  • Про яку культуру безпеки може йтися, якщо лідери світової ядерної спільноти, включаючи професіоналів, з піджатими хвостами, бояться вголос вимовляти імена злочинців, які захопили світ у заручники?
  • Напад російських військ на ядерні об'єкти України завдав страшного удару по міжнародному режиму ядерної безпеки та нерозповсюдження. Реакцію МАГАТЕ можна сприйняти як «все і всім дозволено». Ви, генеральний директор МАГАТЕ, досі цього не зрозуміли?
Дуже хочеться сподіватися, що Агентство нарешті усвідомить суть події, назве все своїм ім'ям і вживе заходів, які дозволять зберегти та покращити ядерну безпеку та врятувати Світ від ядерної катастрофи.

Час не чекає. 

АЕС