Польська KGHM планує впровадження технології NuScale на 2029 рік

17.02.2022

 Американська NuScale Power та KGHM Polska Miedź SA цього тижня підписали угоду про початок роботи з впровадження удосконалених малих модульних реакторів (ММР) у Польщі. Як повідомляється у спільному прес-релізі, відповідно до угоди компанії планують розпочати будівництво першого реактора NuScale VOYGR™ у 2029 році. Введення в експлуатацію однієї АЕС допоможе скоротити близько 8 млн. тонн викидів CO2 на рік.

Першим етапом стане визначення та оцінка потенційних проектних майданчиків, а також планування та розробка кошторису проекту.
«KGHM пишається тим, що ініціює проект зі створення повністю безвуглецевої енергетики, виконуючи своє зобов'язання очолити зусилля щодо безвуглецевої економіки. Технологія ММР підвищить рентабельність компанії та трансформує польський енергетичний сектор», – сказав Марцін Хлудзіньскі, голова правління KGHM Polska Miedź S.A.
У вересні 2021 року польський виробник міді та срібла KGHM та NuScale підписали Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю у розробці, ліцензуванні та будівництві АЕС NuScale VOYGR™ у Польщі. Тоді ж польська компанія Unimot, яка є незалежним імпортером енергоресурсів спільно з американською компанією Getka, підписали угоду про розгляд малого модульного реактора NuScale потужністю 77 МВт для використання як рішення для заміни існуючих вугільних електростанцій у Польщі.
Крім NuScale VOYGR™, польські компанії розглядають і технологію GE Hitachi Nuclear Energy – реактор BWRX-300. У грудні польські PKN ORLEN та Synthos Green Energy підписали угоду з GE Hitachi про комерціалізацію їх ММР. Розглянута локалізація становить близько 50%. При цьому в Польщі мають намір виготовляти турбіни та генератори, а також частини корпусу реактора. Вже визначено близько 300 польських компаній, які можуть стати постачальниками.
KGHM займається видобутком та переробкою цінних природних ресурсів. Вона володіє найбільшим родовищем мідної руди в Європі, яке розташоване на південному заході Польщі. Портфель компанії включає крім срібла і міді такі метали як молібден, паладій і нікель.

Нове будівництво