Шведські АЕС Форсмарк та Рінгхальс будуть працювати 80 років

18.06.2024
Фото: Vattenfall
Власники атомних електростанцій Форсмарк та Рінгхальс прийняли рішення про продовження терміну експлуатації реакторів станцій з 60 до 80 років.
Продовження терміну експлуатації п'яти реакторів на АЕС Форсмарк та Рінгхальс на 20 років може забезпечити загалом понад 800 ТВт-год електроенергії, що приблизно еквівалентно сьогоднішньому споживанню електроенергії у Швеції за шість років, - повідомляє компанія Vattenfall, оператор АЕС.
Після цього попереднього рішення очікується фаза поглибленого дослідження, яка включатиме більш детальні розрахунки витрат та аналіз виявлених ризиків, зокрема, з точки зору експертизи та постачальників. Після цього може бути прийнято остаточне інвестиційне рішення. Більшість необхідних інвестицій планується здійснити у 2030-х роках.
«Після масштабних модернізацій, які були проведені в минулому, ми бачимо хороші перспективи для продовження терміну експлуатації до 20 років», - заявив Торбйорн Вальборг, старший виконавчий віце-президент з генерації в Північному регіоні компанії Vattenfall.
«Проведене попереднє дослідження показує, що ефективно використовувати вже зроблені інвестиції, які сприяють створенню електроенергетичної системи з низьким рівнем викидів вуглецю. Продовження терміну експлуатації існуючих реакторів не тягне за собою жодних складних ліцензійних процесів, і ми також вважаємо, що додаткові ядерні відходи можуть бути розміщені в системі для ядерних відходів з існуючих реакторів», - говорить Бйорн Лінде, генеральний директор компаній Forsmark Kraftgrupp AB та Ringhals AB.
Для подовження терміну експлуатації на заміну або реконструкцію систем і компонентів планується інвестувати 40-50 мільярдів шведських крон (155 – 195 млрд грн). Технічні потреби включають технічне обслуговування, реконструкцію або заміну таких компонентів, як турбіни, конденсатори, генератори, а також модернізацію систем управління та моніторингу. Інвестиції також потрібні у розподільчі пункти та лінії електропередач, виробничі будівлі та іншу інфраструктуру.
АЕС Форсмарк має три реактори з річною виробничою потужністю близько 25 ТВт-год електроенергії. Vattenfall володіє 66% акцій Forsmarks Kraftgrupp. Інші акціонери – Mellansvensk Kraftgrupp, Fortum, Uniper.
АЕС Рінгхальс має два реактори з річною виробничою потужністю майже 17 ТВт-год. Компанія Vattenfall володіє 70,44%, а Uniper - 29,56% акцій Ringhals AB.

Нагадаємо, минулого тижня, компанія Vattenfall включила до короткого списку проєкти малих модульних реакторів Rolls-Royce SMR і GE Hitachi BWRX-300 для оцінки можливості їх будівництва на АЕС Рінгхальс. 

АЕС