Фінська Fortum досліджуватиме виробництво водню на АЕС Ловііса

28.05.2024
Фото: Fortum
Оператор фінської АЕС Ловііса – компанія Fortum, побудує пілотний завод з виробництва водню поблизу атомної електростанції Ловііса. Будівництво випробувального центру в Калла розпочнеться влітку 2024 року, а введення заводу в експлуатацію заплановано на кінець 2025 року. 
Водень вироблятиметься за допомогою електролізерів, використовуючи електроенергію для розщеплення води на водень і кисень, потужністю близько двох мегават від основної електромережі та з використанням місцевої побутової води в Ловіїсі, - повідомила Fortum. Поруч із заводом буде побудована заправна станція для постачання водню промисловим споживачам.
Випробувальний центр Калла повністю фінансується з фондів досліджень і розробок Fortum, а проєктні роботи в основному виконуються власними дизайнерами. Очікується, що випробувальний центр Kalla працюватиме близько двох років між 2025 і 2028 роками. Загальна вартість досліджень і розробок пілотного проєкту становить близько 17 мільйонів євро. Згідно зі стратегією Fortum, компанія поетапно досліджуватиме водень за допомогою невеликих проектів у Скандинавії.
«Випробування виробництва водню в тестовому центрі Калла в мегаватному масштабі надасть цінну інформацію не тільки з точки зору проектування та експлуатації потенційних більших установок, але й бізнес-можливостей, що надаються "зеленим" воднем та водневими похідними. Пілотний проект є першим кроком на шляху до можливих майбутніх проектів та інвестицій. Окрім випробувального центру, ми також проводимо інші дослідження, пов'язані з воднем, в яких беруть участь клієнти та партнери з різних галузей», - зазначив Сату Сіпола, віце-президент Power-to-X в компанії Fortum.
Водень, вироблений з використанням чистої електроенергії, може замінити викопне паливо та сировину в багатьох галузях промисловості, таких як виробництво сталі або добрив. Завдяки своїм хімічним властивостям водень є універсальним і може використовуватися для різних цілей: він може слугувати енергоносієм, замінювати викопний вуглець у виробництві сталі та чавуну, а також слугувати екологічно чистим паливом.
Нагадаємо, торік ЄС ініціювала дослідницький проєкт Nuclear Powered Hydrogen Cogeneration (NPHyСo), який присвячений атомній водневій когенерації та фінансується програмою Євросоюзу. Мета проєкту – дослідити можливості виробництва із використанням АЕС низьковуглецевого водню, щоб забезпечити за доступною ціною його достатню кількість для таких секторів, які важко піддаються декарбонізації. Участь у проєкті бере українська компанія ТОВ «Енергобезпека груп», що входить в групу компаній ES Group.

Більше за темою: ЄС розглядає можливість атомної водневої когенерації 

Нове будівництво