Енергоатом та КІЕП долучилися до Denetek у Європейському промисловому альянсі SMR

03.05.2024
Енергоатом та КІЕП повідомили про приєднання до Європейського промислового альянсу малих модульних ядерних реакторів. Як зазначив вчора «Енергоатом», таке рішення ухвалили на засіданні правління АТ «НАЕК «Енергоатом». «Враховуючи домовленості Енергоатома з Holtec International та іншими партнерами, посилення співпраці з європейськими державами допоможе Україні досягти поставленої мети – впровадити технологію ММР до 2030-х років», – наголосив Петро Котін.
Своєю чергою КІЕП відзначив, що структура споживання в Україні змінилась за час війни, росія зруйнувала велику кількість енергоємних виробництв, пошкоджено об’єднану енергосистему, більшість розподільчих мереж або дуже сильно пошкоджені, або повністю знищені. «Наразі потрібні нові, не прості рішення», - наголошується у інформповідомленні Київенергопроєкту.
За словами КІЕП, малі модульні реактори та їхнє поєднання з об’єктами генерації з відновлюваних джерел забезпечать потреби країни в електроенергії та постачанні тепла без додаткового навантаження на довкілля. «Використання майданчиків ТЕС для спорудження ММР дозволить скоротити капіталовкладення та знизить вартість проєкту будівництва атомних електростанцій», - зазначила компанія.
 Як повідомляв раніше InfoAtom, на початку тижня про акцептування своєї заявки про вступ до Європейського промислового альянсу SMR повідомила українсько-американська компанія Denetek (ДТЕК + Eney), яка торік оголосила про намір розмістити малі модульні реактори на низці майданчиків в Україні, де зараз працюють вугільні теплоелектростанції ДТЕК.
Нагадаємо, Європейський промисловий альянс SMR було започатковано Єврокомісією взимку цього року. Альянс об’єднує промисловість, політиків, регуляторів та громадськість. Мета Альянсу – сприяти та прискорювати розробку, демонстрацію і розгортання ММР у Європі до початку 2030-х років. Альянс має на меті охопити широке коло зацікавлених сторін у сфері ММР, включаючи постачальників, комунальні підприємства, спеціалізовані підприємства ядерної галузі, фінансові установи, науково-дослідні організації, навчальні центри та громадські організації тощо.
Робота Альянсу буде зосереджена на:
  • зміцненні європейського ланцюга постачання ядерної енергії шляхом виявлення та усунення прогалин і сприянні тісній співпраці між зацікавленими сторонами;
  • підтримці розробників ММР у розробці, демонстрації та впровадженні їхніх проєктів на ринку ЄС та за його межами шляхом виявлення та усунення бар’єрів і співпраці з фінансовими інвесторами, галузевими та місцевими органами влади;
  • визначенні шляхів інформування та залучення потенційних промислових користувачів ММР, таких як енергоємні галузі, виробники водню та промислові райони;
  • сприянні та координації проєктів, спрямованих на забезпечення майбутніх потреб у дослідженнях та інноваціях, зокрема, щодо вдосконалених модульних реакторів у межах Програми досліджень та навчання Євратому, а також шляхом створення Академії навичок у ядерній галузі за підтримки Індустріальної платформи Net-Zero;
  • залученні громадськості до участі в обговоренні малих модульних реакторів, за допомогою співпраці з громадськими та неурядовими організаціями, а також з відповідними міжнародними організаціями для того, щоб допомогти європейським проєктам ММР вийти на міжнародні ринки. 

Компанії