росія подвоїла ядерний експорт. Основні ринки збуту – США і Франція

24.04.2024
російський ядерний експорт майже подвоївся за останні два роки, причому більше третини його обсягу минулого року припало на дві країни – США і Францію, - пише галузевий ресурс NucNet, посилаючись на аналіз британського незалежного видання Tortoise.
Аналіз торгових даних показав, що загальний обсяг російського ядерного експорту зріс з $1,6 млрд  до $3,1 млрд у період між 2021 і 2023 роками.
Британське видання зазначає також, що торік імпорт російського ядерного палива і технологій у США зріс з 650 млн доларів у 2022 році до 900 млн доларів минулого року.
Франція минулого року купила російських ядерних технологій на суму $324 млн.
Туреччина збільшила імпорт російських "ядерних матеріалів" з $82 млн до $200 млн, що на 144% більше, ніж за рік.
Раніше цього року дані про торгівлю, зібрані британським Королівським інститутом об'єднаних служб (RUSI), показали, що продажі російського ядерного палива і технологій за кордон зросли більш ніж на 20% у 2022 році.
RUSI наголошував, що російський ядерний експорт різко зріс після вторгнення в Україну, збільшивши доходи Кремля і зміцнивши його вплив на нове покоління світових покупців, оскільки США та їхні союзники ухиляються від введення санкцій проти цієї галузі.
За даними російської митниці, з початку війни в Україні росія експортувала товарів і матеріалів, пов'язаних з ядерною енергією, на суму трохи більше 1 млрд доларів.
Деякі клієнти, які історично покладалися на російський експорт ядерної енергії, такі як Україна, Чехія і Болгарія, намагаються диверсифікувати постачання з росії. Однак контрактні зобов'язання і технічні проблеми роблять диверсифікацію повільною і складною, хоча і не неможливою, вважає RUSI.
Як відомо, Україна протягом тривалого часу закликає запровадити санкції проти Росатому та ядерної галузі рф. Її підтримує і низка союзників, зокрема Литва та Польща. "Я не втомлююся повторювати, що "Росатом" має бути покараний, оскільки непримустимо, як вони діють, як погрожують усій Європі, зокрема у контексті Запорізької АЕС. Вони також відповідають за численні порушення стандартів безпеки на АЕС в м Островець. Це причини, через які має бути запроваджено санкції також і проти членів правління "Росатому", - заявляв раніше президент Литви Гітанас Науседа.

Тим часом країни, які залежать від російського збагаченого урану, зокрема США, говорять, що вживають заходи для знищення цієї залежності. Але відбувається це дуже повільно. Так, торік помічниця міністра з питань ядерної енергетики США Кетрін Хафф закликала Конгрес надати кошти для відновлення внутрішнього ланцюга поставок і обмеження імпорту збагаченого урану та послуг конверсії з рф. А також запровадити санкції проти російської ядерної галузі. 

Уран і паливо