Шведський уряд допоможе звести модульне містечко для працівників ЗАЕС. Але тільки для тих, хто будуватиме ХАЕС

05.03.2024
Уряд Швеції ухвалив рішення про будівництво біля Хмельницької атомної станції модульного містечка для працівників окупованої росіянами Запорізької АЕС, які виїхали з Енергодара, - інформує «Інтерфакс-Україна» із посиланням на в. о. голови правління НАЕК "Енергоатом" Петра Котіна.
«З боку шведського уряду маємо рішення про надання нам гуманітарної допомоги - саме для переселенців із ЗАЕС на Хмельницькій АЕС буде модульне містечко», - сказав Котін під час заходу, присвяченого другим роковинам окупації ЗАЕС російськими агресорами, що сталася 4 березня 2022 року.
Він уточнив, що це містечко буде для тих, хто добудовуватиме блоки на ХАЕС, а також для експлуатаційного персоналу.
За його словами, наразі «Енергоатом» намагається максимально задіяти працівників, які виїхали із ЗАЕС, і вивести їх із вимушеного простою, але водночас виникають питання забезпечення їх нормальними умовами для життя.
«Працевлаштовуємо на інших наших АЕС, зокрема на ХАЕС. Там уже працюють 333 людини із ЗАЕС, й у квітні ми маємо завдання збільшити їх кількість до 600 осіб, а до кінця року буде й тисяча», - пояснив Котін.

Нагадаємо, наприкінці лютого АТ «Енергоатом» подало проєкт будівництва тимчасового містечка будівельників енергоблоків № 3 та 4 ХАЕС на експертизу. Раніше енергодарці, які виїхали з окупованого міста і працевлаштувалися на ХАЕС з метою будівництва нових блоків, підписали петицію щодо створення модульного містечка, оскільки цени на оренду квартир у Нетишині суттєво підскочили. 

АЕС