Як рухається процес диверсифікації ядерного палива у Східній Європі. Форум Slovenské elektrárne та Westinghouse

22.02.2024
Європейські оператори реакторів ВВЕР обговорили особливості впровадження та експлуатації палива Westinghouse. Компанія Westinghouse разом зі Slovenské elektrárne провели 5-й щорічний Форум з питань палива для реакторів типу ВВЕР, в якому взяли участь представники шести енергокомпаній. Форум надав можливість обмінятися досвідом та найкращими практиками використання палива ВВЕР-1000 та ВВЕР-440 на діючих реакторах, повідомила Westinghouse.
За інформацією словацького оператора АЕС, участь у форумі взяли також представники НАЕК «Енергоатом», фінської Fortum, чеської ČEZ, болгарської АЕС Козлодуй та угорської АЕС Пакш, яка поки що не заявляла про наміри відмовитися від російського ядерного палива. Втім, гендиректор підрозділу енергетичної компанії MVM – оператора АЕС Пакш, Петер Янош Хорват, у грудні 2023 року заявив, що не виключає, що за 5-6 років АЕС Пакш експлуатуватиме ядерне паливо, вироблене в Західній Європі. За його словами, цей процес доцільний у 2028-2030 рр, коли енергоблок буде зупинений для продовження ресурсу.
Важливість форуму, який проходив у штаб-квартирі Slovenské elektrární у Братиславі, була підкреслена присутністю Стефана Чіккарелло – виконуючого обов’язки генерального директора Агентства з постачання Євратома.
В рамках форуму відбулися брифінги щодо ліцензування палива, вдосконалення конструкції NOVA E-6, модернізації заводу з виробництва, постачання та експлуатації.
Як лідер проекту APIS (Прискорена програма впровадження безпечного постачання палива для ВВЕР), що фінансується Європейським Союзом, Westinghouse також представила додаткову інформацію про розробку дизайну палива наступного покоління та гармонізований підхід до ліцензування палива для ВВЕР.
Нагадаємо, НАЕК «Енергоатом» зараз проводить випробування першої партії палива від компанії Westinghouse на енергоблоці ВВЕР-440 Рівненської АЕС. У серпні минулого року Slovenské elektrárne уклала угоду про постачання палива з Westinghouse. Перші поставки палива, що є предметом контракту, очікуються протягом приблизно одного року з моменту схвалення використання палива відповідно до чинного законодавства Словацької Республіки. Швидше йде процес у Чехії. Наприкінці цього року перша поставка паливних збірок Westinghouse має надійти на ВВЕР-440 АЕС Дуковани. Заплановані поставки для «мільйонників» АЕС Темелін відбудуться через кілька місяців. Диверсифікація поставок палива є одним із ключових кроків для подальшого зміцнення енергетичної безпеки Чеської Республіки. Водночас очікуване паливо дозволяє досягти розширених паливних кампаній усіх чеських атомних блоків, - зазначає з цього приводу ČEZ.
Паливо, яке постачає Westinghouse Electric Sweden AB, має спочатку пройти процес ліцензування, тобто схвалення його використання в реакторах кожної країни, у рамках якого має бути доведено, що його використання буде безпечним.
«Ми раді приймати стільки колег у Братиславі, щоб обговорити важливу тему диверсифікації палива, - зазначив Браніслав Стричек, голова ради директорів та генеральний директор Slovenské elektrárne. -Наразі ми готуємо документацію в Словаччині для нового палива для ВВЕР-440 і розраховуємо завершити процес ліцензування до 2026-2027 років. Ми прагнемо досягти диверсифікації джерел палива, оскільки ми продовжуємо термін експлуатації наших атомних станцій. Диверсифікація ядерного палива є ключовою для зміцнення енергетичної безпеки та стабільної роботи наших атомних електростанцій. Активна участь у форумі з ядерного палива в Братиславі є доказом прагнення реалізувати цю мету в найкоротший термін».
«В Україні ми розпочали процес ліцензування палива Westinghouse для ВВЕР-440 у 2022 році і, завдяки чудовій співпраці, успішно завершили його протягом 1,5 років. Ми отримали перше завантаження палива для енергоблока №2 Рівненської АЕС у вересні минулого року, раніше запланованого графіку. Обидва наші енергоблоки почнуть працювати наприкінці цього року на новому паливі, яке вже за півроку добре себе зарекомендувало», - зазначив Олександр Депенчук, директор з ядерної та радіаційної безпеки Енергоатома. «Спільні зусилля Енергоатома та Westinghouse дозволили нам покласти край залежності від російського палива», - додав він.
«Ми рекомендуємо прискорити поточні зусилля з диверсифікації палива в контексті плану REPowerEU, запущеного в травні 2022 року, та глобальних енергетичних перебоїв, спричинених вторгненням Росії в Україну», - наголосив Стефано Чіккарелло, в.о. генерального директора Агентства з постачання Євратому.
У Фінляндії компанія Fortum проводить механічні випробування нового типу палива після того, як минулого року тестова збірка виробництва Westinghouse була завантажена в реактор АЕС Ловііса-2. «Зміни, внесені в конструкцію палива ВВЕР-440, яке ми спочатку використовували на АЕС Ловііса на початку 2000-х років, покращили поведінку та продуктивність палива. Наразі ми розглядаємо ліцензійну та виробничу документацію для перших поставок нового палива і очікуємо, що ця робота буде завершена цього літа», - повідомив Ііро-Вілле Лехтінен, керівник проекту Fortum.
«Westinghouse доставить першу партію паливних збірок для ВВЕР-440 на АЕС Дуковани наприкінці цього року. Поставки для АЕС Темелін відбудуться через кілька місяців після АЕС Дуковани, відповідно до взаємно узгодженого графіка перезавантаження», - поінформував Ростислав Штаубр, керівник відділу закупівель ядерного палива компанії ČEZ.
«Ми дуже цінуємо нашу співпрацю з Westinghouse, - зазначила Свілена Ніколова, начальник юридичного та комерційного відділу АЕС Козлодуй. - Диверсифікація, яку ми отримали в плані постачання ядерного палива, має велике значення для електростанції. Оскільки цього року АЕС Козлодуй святкує своє 50-річчя, ми також отримаємо першу партію нового палива ВВЕР-1000 від Westinghouse для нашого енергоблоку №5».

«Ми раді поділитися досягненнями цієї ключової програми для забезпечення енергетичної безпеки та диверсифікації поставок для наших клієнтів у регіоні, - сказав Тарік Чохо, президент з ядерного палива Westinghouse. - За минулі роки було досягнуто багато значних успіхів, але попереду нас чекає ще багато роботи. Як єдиний європейський виробник палива для ВВЕР, ми прагнемо надавати те, що потрібно нашим клієнтам». 

Уран і паливо