Westinghouse підписав угоду з британською компанією Community Nuclear Power про наміри будівництва малих модульних реакторів AP300™

08.02.2024
Фото: Westinghouse
Компанія Westinghouse Electric Company сьогодні оголосила про підписання угоди з компанією Community Nuclear Power, Ltd. (CNP), яка дозволяє розгорнути перший у Великій Британії парк малих модульних реакторів, що фінансується з приватних джерел, з реактором Westinghouse AP300™ SMR.
Угода передбачає будівництво чотирьох ММР AP300 в регіоні Північний Тіссайд на північному сході Англії. Регіон переживає значний промисловий та економічний розвиток, що зумовлює зростаючий попит на безвуглецеву, надійну електроенергію, - інформує Westinghouse. Зазначається, що CNP також працює зі стратегічними партнерами, в тому числі з компаніями Jacobs і Interpath Advisory, над розробкою повністю ліцензованого майданчика для проєкту, реалізація якого запланована на 2027 рік.
Проєкт відповідає нещодавно опублікованим консультаціям Уряду Великої Британії щодо альтернативних шляхів виходу на ринок для нових ядерних проектів, а також доповнює та підтримує участь Westinghouse у процесі вибору технології ММР компанії Great British Nuclear (GBN). Ця співпраця сприятиме подальшому розширенню масштабів локалізації робочої сили, навчання та ланцюжка поставок за допомогою численних проєктів розгортання, - зазначила американська компанія.

Як відомо, Westinghouse вважає малий модульний реактор AP300 більш перспективним за конкурентів, оскільки на відміну від усіх інших ММР, що розробляються з унікальними технологіями та ризиками, в ММР AP300 використовуються інженерні розробки, компоненти та ланцюжок поставок AP1000, що дозволяє спростити ліцензування та використати наявні технічні навички. Ці чинники дають американській компанії упевненість у тому, що перший діючий енергоблок буде введений в експлуатацію на початку 2030-х років. 

Нагадаємо, у жовтні минулого року шість компаній пройшли до наступного етапу конкурсу технологій малих модульних реакторів, який проводить уряд Великої Британії. Це французька державна EDF, GE-Hitachi Nuclear Energy International LLC, Holtec Britain Limited, NuScale Power, Rolls Royce SMR і Westinghouse Electric Company UK Limited.

Нове будівництво