Підсумки тижня. Проблеми NuScale не завадять просуванню SMR

12.11.2023
Фото: Європейське та американське ядерні товариства

 Головною новиною тижня, звісно, стало припинення пілотного проєкту з будівництва SMR VOYGR. Але, як писав InfoAtom, проблеми NuScale не вплинули на обрання країнами малих модульних реакторів для перспективного будівництва. Втім, цей перший дзвіночок – перевитрати майже вдвічі, змусять і замовників, і розробників більш ретельно поставитися для обрахунку вартості проєктів. Тож переважна більшість новин минулого тижня була присвячена саме SMR, - пише у тижневому огляді експерт з енергетики Владислав Онуфрей.

Новому Європейському Альянсу SMR бути!

Цього тижня під час серії заходів 16-го Європейського форуму з атомної енергетики у Братиславі, Європейська Комісія офіційно оголосила про створення промислового Альянсу SMR. Метою нового Альянсу буде масштабування технології та забезпечення міцного ланцюга постачання технологій для забезпечення попиту промисловості та майбутньої часткової заміни потужностей діючих АЕС.
Відомо, що в діючий Альянс входитимуть Польща, Франція, Румунія, Словаччина, Фінляндія, Швеція, Нідерланди, Чехія, Болгарія, Хорватія, Угорщина та Словенія.
Напередодні форуму дванадцять держав-членів ЄС у листі до Єврокомісії закликали створити "загальноєвропейський промисловий союз" і дозволити встановлення малих ядерних реакторів. На їхню думку, такий союз дозволить зміцнити "енергетичний суверенітет і конкурентоспроможність промисловості" Європейського Союзу.
Крім того минулого тижня Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі зустрівся з президентом Словаччини Зузанною Чапутовою та прем'єр-міністром Робертом Фіцо, щоб обговорити прихильність Словаччини до декарбонізації за допомогою ядерної енергетики та важливість ядерної безпеки. Наразі Словаччина має 5 діючих енергетичних реакторів у Моховце та Богуніце. Очікується, що із завершенням будівництва додаткового блоку на АЕС Моховце атомній електростанції країна вироблятиме 70% електроенергії за рахунок атомної енергії.

Європейське партнерство за ММР зі свинцевим охолодженням

П’ять партнерів із Бельгії, Італії, Румунії та США підписали меморандум про взаєморозуміння щодо співпраці у розробці, демонстрації та комерціалізації малих модульних реакторів зі свинцевим охолодженням.
Угода укладена між бельгійським центром ядерних досліджень SCK-CEN, ENEA (італійське національне агентство з нових технологій, енергетики та сталого економічного розвитку), італійським Ansaldo Nucleare, румунським Regia Autonoma Tehnologii pentru Energia Nucleara (RATEN) і Westinghouse Electric Company із США. Меморандум про взаєморозуміння було підписано в Брюсселі в присутності прем’єр-міністра Бельгії Александра Де Кроо, президента Румунії Клауса Йоганніса та представників посольств Італії та США в Бельгії.
Спочатку консорціум працюватиме над наступним етапом розробки, яким є будівництво європейського демонстраційного реактора на швидких нейтронах зі свинцевим охолодженням (ALFRED) у Пітешті, Румунія, зосереджуючись на технічній та економічній доцільності майбутніх комерційних SMR. Він використовуватиме та розширить роботу, виконану за останні 10 років компаніями Ansaldo Nucleare, ENEA та RATEN у рамках консорціуму Fostering ALFRED Construction (FALCON) для досягнення цієї мети.
Демонстраційний блок ALFRED потужністю 300 МВт будується на об’єкті RATEN-ICN у Міовені, поблизу Пітешті, де працює завод з виробництва палива для двох діючих реакторів Candu в країні. ALFRED розглядається як прелюдія до промислової демонстраційної установки приблизно 300-400 МВт. Реактор зі свинцевим охолодженням використовуватиме змішане оксидне паливо та працюватиме при температурах близько 550°C. Має системи пасивної безпеки. Загальна вартість проєкту оцінюється приблизно в 1 млрд. євро. Концептуальний проєкт реактора ALFRED та інтегрований проєкт очолювали Ansaldo Nucleare в рамках сьомої рамкової програми Євроатома. ENEA виконала аналіз основного дизайну, технологічного розвитку та безпеки за допомогою чисельних та експериментальних підходів.

80% бельгійців за продовження ресурсу АЕС, 90% - за SMR

Приблизно 80% опитуваних в Бельгії за продовження терміну експлуатації діючих енергоблоків АЕС через побоювання щодо підвищення вартості електроенергії та використання викопного палива. До цього ж, близько 90% вважають SMR одним із важливих рішень для бельгійського енергокомплексу. На даний момент, країна має потужний термінал LNG, проте, в разі відмови від атомної генерації, потужності термінала та газотурбінних станцій не вистачить для покриття дефіциту. До цього, 75% виступають за перезапуск проєкту Tihange-2, який був зупинений у лютому 2023 року, і Doel-3, який було закрито у вересні 2022 року. Лише 13% хочуть зберегти закон 2003 року про припинення ядерної кампанії, який вимагає зупинити всі реактори. У 2013 і 2015 роках до закону були внесені зміни, які передбачають, що три найстаріших реактори – Tihange-1, Doel-1 і Doel-2 – залишатимуться в експлуатації до 2025 року.

Нідерланди обирають SMR від Rolls-Royce

Нідерландська будівельна фірма BAM Infra Nederland домовилася про співпрацю з ULC-Energy та Rolls-Royce SMR щодо розгортання парку ММР Rolls-Royce у Нідерландах. Королівство Нідерланди розробляє довгострокові плани щодо енергетичного переходу країни і мала модульна атомна енергетика може стати гарною альтернативою. Країна вже має близько 20 водневих проєктів, які планується ввести в експлуатацію до 2030 року. Ці кроки направлені на заміщення значних обсягів газу, що, після закриття родовища Гронінген, стає стратегічною ціллю для забезпечення енергетичної безпеки.
Rolls-Royce SMR — це конструкція потужністю 470 МВт на основі невеликого реактора з водою під тиском. Це забезпечить послідовне створення базового навантаження протягом принаймні 60 років. 90% SMR – приблизно 16 метрів на 4 метри – буде побудовано в заводських умовах, обмежуючи діяльність на місці в основному складанням попередньо виготовлених, попередньо протестованих модулів, що значно знижує ризик проєкту та має потенціал для різкого скорочення будувати графіки.
За даними ULC-Energy, один Rolls-Royce SMR може забезпечити достатньо електроенергії для 1,4 мільйона голландських домогосподарств.
Раніше цього місяця ULC-Energy та Rolls-Royce SMR підписали угоду з данською компанією Topsoe про спільне дослідження виробництва водню за допомогою технології Solid Oxide Electrolysis Cell Topsoe, яка виробляє як електроенергію, так і тепло на атомній електростанції Rolls-Royce SMR.
Слід також зазначити, що минулого тижня канадська уранова компанія Cameco завершила придбання Westinghouse Electric.  Тепер Cameco володіє 49% акцій, а Brookfield — рештою 51% компанії Westinghouse. Загальна вартість придбання склала 8,2 млрд доларів (7,6 млрд євро). Це придбання урановою компанією додасть ваги Westinghouse, значна частка портфелю заказів якої припадає на ядерне паливо. Та створить додаткові аргументи для контрактування її реакторів AP1000 та AP300.
Владислав Онуфрей для InfoAtom

Нове будівництво