Польща та Румунія не відмовляються від SMR попри проблеми NuScale в Юті

10.11.2023
Польські та румунські компанії не збираються відмовлятися від малих модульних реакторів, незважаючи на проблеми NuScale в Юті. Так, міднодобувна компанія KGHM Polska Miedz та румунська компанія RoPower, підтвердили свої наміри будівництва ММР, незважаючи на те, що компанія NuScale оголосила про скасування свого пілотного демонстраційного проєкту Voygr в США.
Як пише Камін Краєв у NucNet, KGHM опублікувала заяву, в якій спростовує твердження місцевих ЗМІ про те, що NuScale скасувала угоду від лютого 2022 року про початок робіт з розгортання першої електростанції Voygr SMR в Польщі вже в 2029 році.
Втім, компанія нагадала, що принципове рішення, отримане в липні 2023 року від міністерства клімату Польщі, охоплює також інші варіанти технологій, включаючи британську SMR Rolls-Royce, Nuward від EDF, SMR-160 від Holtec та BWRX-300 від GE Hitachi.
KGHM повідомила, що технологія NuScale була вказана в його заявці до міністерства як "краща" через "значне просування" процедури сертифікації в Комісії з ядерного регулювання США (NRC). У січні NuScale завершила подачу стандартної заявки на схвалення проєкту в NRC для оновленого проєкту модуля Voygr потужністю 77 МВт після отримання схвалення для попереднього модуля потужністю 50 МВт.
KGHM також заявила, що наразі зосереджується на "найбільш перевірених" конструкціях реакторів на легкій воді під тиском "відповідно до найкращих світових стандартів", встановлених Міжнародним агентством з атомної енергії та Агентством з ядерної енергії OECD.
Скасування демонстраційного проєкту Voygr у США "не має вирішального впливу" на плани нового будівництва KGHM на даному етапі, які не залежать від "будь-якого постачальника технологій або застереження про ексклюзивність", йдеться у заяві.
Своєю чергою міністерство енергетики Румунії, яке брало участь у просуванні розгортання ММР-станції NuScale на колишньому вугільному майданчику Дойчешть, заявило, що Бухарест "зберігає довіру" до технологій ММР як "доповнення" до великомасштабних реакторів.
У січні NuScale і румунська проєктна компанія RoPower підписали контракт на передпроєктні та проєктні роботи з розгортання заводу Voygr в Дойчешті. Контракт був підписаний після меморандуму про взаєморозуміння між NuScale та Nuclearelectrica про початок інженерних досліджень, технічних оглядів, а також ліцензування та отримання дозволів для проєкту, який було укладено у червні.
Компанія RoPower, створена у вересні 2022 року, повідомила NucNet у своїй заяві, що не може коментувати прогрес інших проєктів [скасованого проєкту "Безвуглецева енергетика"].
"Разом з нашими партнерами ми сповнені рішучості вести проєкт ММР "Дойчешть" до майбутнього, яке обіцяє як стійкість, так і енергетичну безпеку для нашої країни", - йдеться у заяві.
У компанії зазначили, що наразі проєкт знаходиться на попередній стадії розробки, що складається з низки початкових інженерних та проєктних досліджень на місці колишнього заводу Doiceşti в центральній частині країни Дамбовіта.
"RoPower зберігає свою довіру до технологій ММР і підтверджує своє зобов'язання дотримуватися всіх місцевих і міжнародних законодавчих і нормативних актів при розробці проєкту в Румунії", - заявили в RoPower.

Нагадаємо, 8 листопада Асоційовані муніципальні енергетичні системи штату Юта та NuScale Power Corporation оголосили про взаємну згоду припинити реалізацію проєкту "Безвуглецева енергетика" (CFPP), який передбачав будівництво малих модульних реакторних установок NuScale на майданчику поблизу Айдахо-Фолс у Юті у 2029 році. На тлі цієї новини акції NuScale впали майже на 30%. Як повідомляє Bloomberg, причиною стало різке зростання витрат: з 2021 року прогнозована вартість мегават-години зросла з 58 до 89 доларів. Зростання ціни обумовлено збільшенням кошторисної вартості будівництва проєкту на 75% - з $5,3 млрд до $9,3 млрд. Обидві сторони пояснюють збільшення вартості будівництва інфляційним тиском на ланцюжок енергопостачання, зокрема, зростанням цін на товари, які будуть використовуватися при будівництві АЕС. 

Нове будівництво