Унікальні можливості захисту повітряного простору чеських АЕС – Група ČEZ

16.10.2023
Фото: ČEZ

 Чеські збройні сили перевірили функціонування унікальної технології та технічних засобів, призначених для захисту важливих об'єктів від безпілотних літальних апаратів у зоні спостереження атомної електростанції Дуковани. Головну роль відіграла армійська тактична модульна система постановки перешкод зв'язку STARKOM, яка є однією з найсучасніших систем захисту в Центральній Європі, - повідомляє оператор чеських АЕС Група ČEZ.

Під час шести практичних демонстрацій представники 53-го полку розвідки та радіоелектронної боротьби і 25-го зенітно-ракетного полку чеської армії представили здатність ефективно захищати повітряний простір від безпілотних літальних апаратів. Вони практично створили повітряний щит навколо АЕС, використовуючи можливості виявлення інституту JISR (Joint Intelligence, Surveillance and Reconnaissance), неруйнівну дію засобу STARKOM та руйнівну дію RBS 70 NG (Robotic System – переносний зенітно-ракетний комплекс).
Системи, окрім раннього виявлення вторгнення в повітряний простір потенційного безпілотного літального апарату, такого як дрон, можуть забезпечити перехоплення безпілотного апарату, вивести його з ладу та взяти під контроль, здійснити візуальний огляд або забезпечити його остаточне роззброєння. У деяких випадках система також може визначити місцезнаходження пілота безпілотника, що атакує, який може перебувати за кілька сотень метрів або кілометрів від станції. Обидві атомні електростанції також захищені так званою безпольотною зоною, що складається з циліндра діаметром 4 км і висотою 1,5 км, який запобігає входженню в цей повітряний простір комерційно використовуваного і доступного обладнання. Дотримання цієї заборони контролюється Управлінням цивільної авіації, яке є єдиним органом, уповноваженим видавати екстрені дозволи в разі необхідності, що також було необхідно для проведення цих навчань.
Зазначається, що обидві чеські атомні електростанції є одними з найбільш охоронюваних об'єктів критичної інфраструктури держави, захист яких у разі надзвичайної загрози забезпечуватиме чеська армія. За минулий період ČEZ реалізувала на електростанціях комплекс переважно пасивних заходів, включаючи посилення ефективності та дієвості протиповітряної оборони.
"Ми приділяємо велику увагу захисту обох чеських АЕС від загроз. Одним з напрямків, яким ми займаємося в цьому контексті вже тривалий час, є захист від безпілотних літальних апаратів", -  розповів Даніель Рус, директор департаменту захисту ČEZ Group.

АЕС