Чеська АЕС Дуковани збільшує сховище свіжого ядерного палива. Тепер резерв складатиме 5 років

02.10.2023
Фото: ČEZ
На АЕС Дуковани встановлюють нове обладнання для зберігання свіжих паливних збірок. Наразі станція має запас, якого вистачить на понад три роки роботи всіх її енергоблоків. Нове устаткування виробництва Škoda JS, збільшить ємність на 554 місця зберігання. Завдяки цьому ČEZ зможе збільшити ємність сховища до обсягу, який дозволить станції працювати без подальшого поповнення протягом майже п'яти років.
Про це повідомила сьогодні оператор чеських АЕС компанія ČEZ. Вона зазначила, що фактичне завантаження палива юридично не підлягає розголошенню, але компанія очікує, що нові потужності сховища будуть заповнені вже цього року.
 "Енергетична безпека є пріоритетом для держави, а отже, і для нас. Ми почали збільшувати запаси палива на атомних електростанціях, які є ключовими джерелами без викидів для Чеської Республіки, наприкінці минулого десятиліття. Важливість цього кроку підтвердилася минулого року, коли Європа опинилася в енергетичній кризі після військового нападу росії на Україну. Більше того, нам вдалося забезпечити нових постачальників ядерного палива в рекордно короткі терміни", - сказав голова ради директорів і генеральний директор CEZ Group Даніель Бенеш.

Компанія нагадує, що цьогоріч вона домовилася з Westinghouse про постачання палива для АЕС Дуковани з реакторами ВВЕР-440. У травні минулого року було обрано нових постачальників паливних збірок для АЕС Темелін з реакторами ВВЕР-1000. Поставки від американської компанії Westinghouse і французької компанії Framatome очікуються вже у 2024 році. 

Уран і паливо