Хто будуватиме новий енергоблок на чеській АЕС Дуковани стане відомо після 31 жовтня

19.09.2023
Чеська компанія ČEZ задовольнила прохання одного з учасників тендеру і продовжила менш ніж на місяць термін подачі остаточних заявок на будівництво нового енергоблоку АЕС Дуковани. Новий дедлайн – 31 жовтня 2023 року, - повідомив оператор чеських АЕС. За його інформацією, продовження терміну не вплине на графік реалізації проєкту. На додаток до обов'язкових заявок на один блок АЕС Дуковани, учасники тендеру також подадуть необов'язкові заявки на три інші ядерні блоки.
Після цього ČEZ оцінить всі подані заявки і подасть звіт про оцінку чеському уряду для остаточного затвердження.
Під час тендерного процесу учасники надіслали сотні додаткових запитань та здійснили кілька візитів на майданчик. Очікується, що новий блок почне пробну експлуатацію у 2036 році.
Тендер на будівництво нового енергоблоку АЕС Дуковани був офіційно оголошений у березні 2022 року. Три учасники – американо-канадська Westinghouse, французька EDF та південнокорейська KHNP – подали попередні заявки в листопаді минулого року. Росію та Китай було виключено з конкурсу ще у квітні 2021 року.
Кінцевий термін подання обов'язкових до виконання тендерних пропозицій вже одного разу був продовжений – з 15 вересня до 2 жовтня – на прохання іншого учасника тендеру.

Нагадаємо, у січні 2022 року Westinghouse підписала меморандуми із сімома чеськими компаніями щодо просування AP1000 у Чехії та Центральній Європі. До цього, у жовтні 2021 року Westinghouse Electric Company та Bechtel Power Corp провели у Празі симпозіум для керівників чеського бізнесу. Головною темою симпозіуму стало обговорення можливості будівництва енергоблоків за технологією Westinghouse AP1000 у Чехії за участю чеських підприємств. 

Нове будівництво