Польща, Чехія та Словаччина розроблятимуть ТЕО для майбутніх ММР за американські кошти

07.09.2023
Фото: твіт Джона Керрі
Польща, Чехія та Словаччина отримали ґрант США на фінансування техніко-економічного обґрунтування малих модульних реакторів. Ґрант виділено в рамках проєкту Phoenix.
Конкурс на загальну суму 8 млн доларів був відкритий для 17 країн Центральної та Східної Європи і підтримувався урядом США. Переможців представив вчора Джон Керрі, спеціальний посланник президента США з питань клімату, на міжнародному заході з питань ядерної енергетики в Бухаресті. Він оголосив, що наступним кроком, пов'язаним з проєктом Phoenix  і розробкою малих модульних реакторів, стане захід, який відбудеться в Братиславі в листопаді. Делегацію США очолить Джон Керрі.
Проєкт Phoenix був оголошений Джоном Керрі на Конференції ООН з питань зміни клімату в Шарм-ель-Шейху, Єгипет (COP27). Проєкт реалізовується в рамках програми Державного департаменту США "Фундаментальна інфраструктура для відповідального використання технології малих модульних реакторів" (FIRST) у співпраці з державно-приватною програмою Міністерства торгівлі США "Малі модульні реактори" (SMR PPP), метою якої є сприяння трансатлантичному співробітництву з метою розгортання ММР в Європі та Євразії. Проєкт Phoenix спрямований на прискорення переходу в Європі з вугільних електростанцій на малі модульні реактори і має на меті у тому числі зберегти робочі місця через перепідготовку робочої сили. Проєкт "Фенікс" передбачає пряму американську підтримку техніко-економічних обґрунтувань переходу з вугілля на ММР та пов'язаних з цим заходів на підтримку цілей енергетичної безпеки країн Центральної та Східної Європи.
Слід зазначити, що тоді ж Джон Керрі оголосив, що в Україні США реалізуватиме перший у світі пілотний проєкт виробництва чистого водню та аміаку, який передбачає будівництво малого модульного реактора.
Першим перемогу у конкурсі прокоментував генеральний директор та голова ради директорів Slovenské elektrárne Браніслав Стрічек. "Це чудова можливість для нас, і Словаччини стати на крок ближче до будівництва малого модульного реактора.   Ми переконані, що нові технології, в тому числі SMR, є відповіддю на наші енергетичні потреби. Важливо відзначити, що ці реактори призначені не для заміни існуючих ядерних або відновлюваних джерел енергії, а скоріше для доповнення енергетичного балансу. Їх мета – забезпечити достатню кількість енергії для майбутніх поколінь і сприяти захисту клімату", - написав він у соцмережах.  
Нагадаємо, у червні міністерство економіки Словаччини та Slovenské elektrárne підписали меморандум про співпрацю з низкою партнерів у сфері енергетики для підтримки розвитку малих модульних реакторів (SMR) у Словаччині, включаючи подачу заявки на фінансування за проєктом Phoenix. Іншими підписантами меморандуму були US Steel Košice , Словацька система електропередачі, VUJE, Управління ядерного нагляду та Словацький технічний університет у Братиславі.

Нове будівництво