Варшава розпочала транскордонні консультації щодо планів будівництва SMR у Ставах Моновських. Австрія хоче брати участь

06.09.2023
Генеральний директорат з охорони навколишнього середовища (GDOŚ) розпочав процедуру видачі екологічного рішення для атомної електростанції з реакторами BWRX-300 в Остроленці, яку має намір побудувати компанія Orlen Synthos Green Energy (OSGE). Про це повідомили польські ЗМІ із посиланням на агентство PAP.
Процедура, яка стосується видачі рішення про екологічні умови для проєкту "Будівництво та експлуатація малої модульної атомної електростанції загальною потужністю до 1300 МВт-год за технологією BWRX-300 в місці розташування Остроленка" була розпочата 1 вересня за заявою компанії BWRX-300 Ostrołęka, поданою напередодні – 31 серпня.
Як уточнює GDOŚ, разом із заявою про видачу рішення інвестор також подав заяву про визначення обсягу звіту про вплив проєкту на навколишнє середовище.
У серпні 2023 року GDOŚ розпочало процедуру прийняття екологічного рішення щодо будівництва та експлуатації атомної електростанції загальною потужністю до 2000 МВт-год з використанням технології BWRX-300 на майданчику у Влоцлавеку. А у червні розпочато процедуру прийняття екологічного рішення щодо будівництва реакторів BWRX-300 у Ставах Моновських поблизу Освенцима. Запланована потужність електростанції там становить до 1300 МВт.
Як уточнює NucNet, за заявкою по Ставам Моновським Польща днями розпочала процес транскордонних консультацій. Зокрема, OSGE повідомила в соціальних мережах, що GDOS вважає консультації з Чехією і Словаччиною виправданими, чого не скажеш про Австрію, яка висловила готовність брати участь у цьому процесі. АЕС у Ставах Моновських буде розташована приблизно за 70 км від південних кордонів Польщі зі Словаччиною і Чехією, тоді як у Австрії немає спільного кордону із Польщею, і відстань від північно-східного її кордону до Польщі складає приблизно 300 км.
Результат консультацій, що проводяться у відповідності до Конвенції Еспо, буде зрозумілий ближче до кінця листопада, адже GDOS переглянув кінцевий термін видачі екологічного рішення для проєкту АЕС у Ставах Моновських до 30 листопада 2023 року. Водночас, не виключено, що участь Австрії у процедурі може затягнути процес транскордонних консультацій.

Читайте по темі: Бізнес Польщі обирає малі модульні реактори. Нова угода підписана щодо BWRX-300 

Нове будівництво