Як Болгарія та Словенія збираються будувати енергоблоки AP1000®

31.08.2023
Болгарія запросила Словенію взяти участь у проєкті будівництва двох нових блоків на атомній електростанції Козлодуй.  Прем'єр-міністр Болгарії Ніколай Денков передав запрошення своєму словенському колезі Роберту Голобу під час зустрічі на полях 18-го Бледського стратегічного форуму в Словенії, - пише Девід Далтон у галузевому виданні NucNet.
За його інформацією, Словенії було запропоновано взяти участь у проєкті будівництва нових блоків АЕС Козлодуй або в якості покупця електроенергії, або в якості інвестора.
"Ми прив'язуємо цей проєкт до довгострокового прогнозу попиту на енергію, який охоплює період щонайменше до 2050 року", - сказав Дєнков.  За підрахунками болгарського уряду, двох нових реакторів у поєднанні з продовженням терміну експлуатації існуючих буде достатньо для забезпечення базового навантаження, поки Болгарія не визначить подальші шляхи розвитку енергетики – у другій половині ХХІ століття.
У заяві болгарського уряду йдеться: "Словенія готується до збільшення своїх ядерних потужностей і готова вчитися у Болгарії, яка випереджає її у своїх планах щодо розширення АЕС Козлодуй".
Два енергоблоки ВВЕР-1000 російського дизайну на АЕС Козлодуй забезпечують близько третини електроенергії в країні. Чотири старіших енергоблоки ВВЕР-440 на цьому майданчику були зупинені в 2002 і 2006 роках перед вступом країни до Європейського Союзу.
У червні 2023 року Westinghouse підписала контракт на інжиніринг та проєктування (FEED) нового реактора AP1000® з АЕС Козлодуй. Як повідомила американська компанія, розпочинається робота з оцінки болгарської промисловості та існуючої інфраструктури на майданчику АЕС Козлодуй на предмет їхнього потенціалу для підтримки будівництва реактора AP1000.
Словенія має один енергоблок PWR-700 на атомній електростанції Кршко, побудований Westinghouse. Він почав комерційну експлуатацію у 1983 році з початковим терміном служби 40 років. Власниками станції в рівних частках є уряди Словенії та сусідньої Хорватії.
Словенія хоче збільшити свою частку атомної енергетики і розглядає можливість будівництва другого енергоблоку на АЕС Кршко, який потенційно може розпочати комерційну експлуатацію до 2047 року. Так, у червні словенський прем'єр заявив, що уряд має намір прискорити розробку проекту другого реактора атомної електростанції Кршко і ввести його в експлуатацію вже у 2037 році. Оператор GEN energija збільшив заплановану потужність до 1,6 ГВт. Уряд планує провести всі необхідні процедури, знайти потенційних інвесторів і створити фінансову структуру до 2027 року, коли буде прийнято остаточне інвестиційне рішення і проведено референдум, повідомив Голоб.

Читайте по темі: Westinghouse підписала контракт на реактор AP1000® з болгарською АЕС Козлодуй 

Нове будівництво