Westinghouse підписала контракт на реактор AP1000® з болгарською АЕС Козлодуй. А на майданчику ХАЕС-3 провели засідання штабу з його добудови

15.06.2023
Westinghouse Electric Company оголосила вчора про підписання контракту з болгарською АЕС Козлодуй на інжиніринг та проєктування (FEED) нового реактора AP1000®. Як повідомила американська компанія, розпочинається робота з оцінки болгарської промисловості та існуючої інфраструктури на майданчику АЕС Козлодуй на предмет їхнього потенціалу для підтримки будівництва реактора AP1000.
Раніше цього року обидві компанії підписали меморандум про взаєморозуміння щодо створення спільної робочої групи для планування розгортання реактора AP1000 в Болгарії. Робоча група оцінює регуляторні, ліцензійні та проектні вимоги, а також розробляє оптимізований шлях реалізації проекту на підтримку енергетичної стратегії Болгарії. Контракт FEED є першим кроком у реалізації проекту реактора AP1000.
Наразі на майданчику АЕС "Козлодуй" експлуатуються два реактори ВВЕР-1000 російського дизайну. У грудні 2022 року Westinghouse підписала 10-річну угоду на постачання ядерного палива для одного з блоків, починаючи з 2024 року. Паливо постачатиметься з заводу Westinghouse у Вестеросі, Швеція, і є єдиною повністю західною альтернативою російським поставкам, - наголошує компанія.
Нагадаємо, у січні парламент Болгарії ухвалив постанову, яка вимагає від тимчасового уряду країни розпочати роботу з розгортання реакторної установки з водою під тиском AP1000 виробництва Westinghouse на існуючому майданчику АЕС Козлодуй і розпочати оцінку впливу на навколишнє середовище для другого енергоблоку.
Тим часом НАЕК "Енергоатом" повідомив, що відбулося чергове засідання штабу з добудови 3-го енергоблока Хмельницької АЕС. Президент "Енергоатома" Петро Котін разом з генеральним директором ХАЕС Андрієм Козюрою "проконтролювали перебіг проєктних і ремонтно-відновлювальних робіт на енергоблоці №3 ХАЕС, після чого було проведене чергове засідання штабу з його добудови", - йдеться у інформаційному повідомленні.
Наголосивши, що подальша робота на будмайданчику потребуватиме дедалі більше персоналу, Петро Котін підкреслив: "У нас, на щастя, вистачає кваліфікованих кадрів. Зокрема, це частина наших атомників, які до вторгнення працювали на ЗАЕС, але були змушені виїхати звідти". 
Читайте по темі:

Болгарський парламент вимагає від уряду негайних дій з будівництва двох АР1000 

Нове будівництво