Болгарський парламент вимагає від уряду негайних дій з будівництва двох АР1000

16.01.2023
Фото: kozloduy-bg.info
Болгарія планує розпочати роботу з будівництва реакторної установки з водою під тиском AP1000 виробництва Westinghouse на існуючому майданчику АЕС Козлодуй та розпочати оцінку впливу на навколишнє середовище для другого енергоблоку АР1000.
Як пише сайт NucNet, минулого тижня парламент Республіки Болгарія ухвалив постанову, згідно з якою Кабінет міністрів повинен провести переговори з урядом США щодо укладення двосторонньої угоди з будівництва нового сьомого енергоблоку АЕС Козлодуй з використанням реактора AP1000. Термін – до 1 березня поточного року. Щодо 8-го енергоблоку, парламент вимагає від міністерства енергетики розпочати оцінку впливу на навколишнє середовище та інші необхідні заходи.
У додатку до рішення парламенту зазначено, що згідно з попереднім технічним дослідженням 2012 року, реактори потужністю до 1200 МВт вважаються найбільш придатними для потреб енергетичної системи Болгарії. У документі зазначається, що проекти більшої потужності, такі як французький EPR потужністю 1600 МВт і південнокорейський APR-1400 потужністю 1400 МВт, були виключені з розгляду в дослідженні, - зазначає NucNet.
Наразі АЕС Козлодуй працює двома мільйонниками з реакторами радянського дизайну ВВЕР-1000, які забезпечують Болгарії близько третини електроенергії. Енергоблоки з 1 по 4 зупинені.

Нагадаємо, наприкінці минулого року Болгарія підписала угоди з американською компанією Westinghouse та французькою Framatome про постачання ядерного палива для працюючих блоків АЕС Козлодуй. 

Нове будівництво