Про переведення енергоблока №6 ЗАЕС у гарячий зупин. Гендиректор МАГАТЕ продовжує легітизмізувати ядерних терористів – незалежні експертки

11.08.2023
Запорізька атомна електростанція розпочала вчора виведення четвертого енергоблоку з гарячого зупину у холодний після виявлення витоку води в одному з чотирьох парогенераторів, розташованих в захисному контурі четвертого енергоблоку. Про це вчора повідомив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Ґросі на сайті Агентства.
"Енергоблок №4 ЗАЕС буде зупинено для визначення точної причини витоку води, а також для проведення технічного обслуговування та ремонту пошкодженого парогенератора. Радіологічного викиду в навколишнє середовище не було. У той же час, протягом наступних трьох днів ЗАЕС переведе енергоблок №6 у режим "гарячого зупину", щоб продовжити виробництво пари на майданчику", - йдеться у заяві.
МАГАТЕ нагадує, що енергоблок №6 перебуває в стані холодного зупину з 21 квітня, щоб забезпечити перевірку та технічне обслуговування систем безпеки. "Протягом тижня експерти МАГАТЕ були поінформовані про те, що на ЗАЕС проводиться спеціальне технічне обслуговування частин систем безпеки енергоблоку №6, і ЗАЕС заявила, що ці роботи і всі випробування систем безпеки були успішно завершені перед початком переведення енергоблоку №6 на "гарячий" зупин. Команда МАГАТЕ на майданчику буде уважно стежити за операціями з переходу між станами зупину енергоблоків №4 і №6", - додає Агентство.
Незважаючи на те, що у заяві Ґроссі ігнорує сам факт незаконності окупаційної адміністрації ЗАЕС, він нагадує, що раніше ДІЯРУ видала розпорядження про  обмеження експлуатації всіх шести енергоблоків до стану холодного зупину. Але відразу ж констатує, що вся його діяльність із гарантій безпеки обмежується тим, що "МАГАТЕ продовжує наполегливо рекомендувати встановити зовнішнє джерело технологічної пари, що, з точки зору ядерної безпеки, забезпечило б найбезпечніше довгострокове рішення для задоволення потреб у парі на майданчику". Хоча українські фахівці неодноразово заявляли, що потреби у роботі жодного з енергоблоків ЗАЕС у режимі "гарячий зупин" немає, навпаки це створює додаткові ризики. Проте ця позиція України системно ігнорується Агентством.
З цього приводу незалежна експертка Ольга Кошарна констатує, що генеральний директор МАГАТЕ та місія Агентства на ЗАЕС "ніяк і нічого не контролюють, вони просто статисти, і скільки б росія не порушувала вимоги безпеки, вони просто намагаються якось логічно пояснити це порушення". Після цієї "діяльності" Агентства відверті порушення ЯРБ з боку окупантів легітимізуються для світу, що і потрібно росії. "Фактично Ґросі працює парламентером від росії на Захід, намагаючись виправити репутацію росії як ядерного терориста. А чому?" – запитує Ольга Кошарна. І відповідає: якщо внесок США в МАГАТЕ складає 92,5 млн євро і 14,871 млн дол, Великої Британії – 15,6 млн євро та 2,5 млн дол., тоді як внесок росії лише 6,6 млн евро плюс 1 млн дол, виникає питання: чому спеціальні служби не перевірять як росія виправляє цю різницю, спілкуючись із гендиректором МАГАТЕ, раз він так системно відстоює позицію окупантів, ігноруючи фундаментальні принципи безпеки, які само ж МАГАТЕ і встановило? "І це я говорю не про п'ять принципів Ґроссі, які йому вклав в уста російський персонал МАГАТЕ на чолі із заступником Чудаковим, зняти якого вимагала притомні світові експерти на чолі із Польщею, а також Greenpeace", - зазначила вона.
Крім цього Ольга Кошарна наголошує, що переведення енергоблока №6 у "гарячий зупин" викликає питання, оскільки раніше на ньому теж було виявлення протікання парогенератора, саме тому 21 квітня його перевели у холодний зупин.
Своєю чергою колишня народна депутатка, представниця Міжнародного центру української перемоги (ICUV) Вікторія Войціцька констатує, що ця місія Ґроссі – легітимізувати окупантів та їх знущання над ядерною і фізичною безпекою – виконується ним "успішно".
"МАГАТЕ вчергове вийшло з заявою про "стан справ на ЗАЕС".  Дух і буква чергової заяви свідчить про те, що МАГАТЕ остаточно перетворилась на "статиста" рф, адже навіть не згадує порушення окупантом вимог українського законодавства, які були чітко сформульовані та публічно донесені всьому світу саме заради того, щоб унеможливити або щонайменше зменшити до мінімуму масштаб можливої катастрофи на ЗАЕС", - зазначає пані Войціцька.
Вона наголошує, що такий підхід МАГАТЕ "явно влаштовує і наших партнерів, адже і досі ми не бачимо і не чуємо чіткої позиції щодо "червоної лінії" по відношенню до систематичного створення рф загроз ядерноі катастрофи на українських атомних станціях".
Експертка вважає прикрим, що партнери України (особливо європейські) все ще "не усвідомлюють ризики для європейського континенту в випадку ЗАЕС (і не тільки) і покладаються на "професійну та неупереджену" думку МАГАТЕ".
Читайте по темі:

    

АЕС