Четвертий реактор ЗАЕС будуть розхолоджувати через протікання першого контуру реактора. росія порушує власні регламенти безпеки

10.08.2023
Реакторну установку енергоблока №4 Запорізької АЕС будуть переводити у стан «холодний зупин» через протікання на першому контурі у парогенератор №3. Про це повідомляють телеграмканали окупантів. Натомість вони мають намір перевести у «гарячий зупин» енергоблок №6. За інформацією джерел, виявлене протікання на першому контурі є суттєвим, таким що загрожує ЯРБ. Слід зазначити, що переведення РУ енергоблока №4 без дозволу регулятора та проведення інспекції є черговим порушенням у тому числі і російських регламентів безпечної експлуатації, не говорячи вже про українські. Але реакції МАГАТЕ на момент публікації на сайті Агентства немає.
Тим часом НАЕК «Енергоатом» вранці повідомила, що вночі 10 серпня відключилася високовольтна зовнішня лінія ПЛ 750 кВ «Дніпровська», через яку забезпечувалося електроживлення Запорізької АЕС. Наразі електроживлення забезпечується резервною лінією 330 кВ «Феросплавна-1», у разі відключення якої Запорізькій АЕС загрожує повна втрата зовнішнього електропостачання.
О 13.37 НЕК "Укренерго" повідомила, що ПЛ 750 кВ ЗАЕС-Дн750 включена в роботу.

    

АЕС