«Атоменергомаш» готується до виготовлення поглинаючих стрижнів СУЗ

09.08.2023
Фото: НТК ЯПЦ ННЦ ХФТІ
Енергоатом створює дільницю під виготовлення поглинаючих стрижнів системи управління та захисту для ректора ВВЕР-1000 на потужностях ВП «Атоменергомаш» у Жовтих Водах. Про це йдеться у оприлюдненому на Prozorro договорі між ВП «АЕМ» та ТОВ «Араксбуд» про розробку проєктно-кошторисної документації «Реконструкція. Організація дільниці під виготовлення ПС СУЗ для реакторів ВВЕР-1000 на ЗСТЗ ВП «Атоменергомаш». Вартість проєктної документації оцінена у 600 тис. грн. Строк виконання робіт – близько трьох місяців (до 30 жовтня 2023 року).
Питаннями власного виробництва поглинаючих стрижнів опікується НТК «Ядерний паливний цикл» ННЦ ХФТІ. У 2017 році директор науково-технічного комплексу «ЯПЦ» Володимир Красноруціький доповідав на засіданні Президії НАН України, що дослідні партії ПС СУЗ планувалося виробити для реакторних випробувань у 2019-2020 рр. у 2016-2018 рр. вперше в Україні були розроблені конструкції та технологічні процеси виготовлення регулюючих стрижнів,  які планувалося виробляти з титанату та гафнату диспрозію. А у 2019 році НТК заключив відповідний договір із  «Атоменергомашем» на розробку ПС СУЗ до 31 грудня 2019 року.
Водночас договір на виробництво протягом 4 місяців дослідної партії з 12 поглинаючих стрижнів було укладено лише 20 грудня 2022 року.
Окрім вказаного проєкту «Атоменергомаш» замовляв цьогоріч у «Араксбуда» поточні ремонтні роботи виробничого приміщення у Дніпровському районі м. Києва та проєктно-кошторисну документацію нової лінії серійного випуску касет пароперегрівачів СПП-1000.
Згідно з інформацією YouControl, компанія «Араксбуд» з установчим фондом у 1000 грн знаходиться у 100% власності Віталія Бабарицького, який досі зареєстрований на тимчасово окупованій території України – у м. Донецьк.
Читайте по темі:

Енергоатом планує відновити серійний випуск касет пароперегрівачів для «мільйонників» 

Компанії