ХФТІ відновив роботу НДК «Прискорювач», який зруйнувала росія

07.07.2023
Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут» долає наслідки російської агресії. У ННЦ «ХФТІ» відновили та ввели в експлуатацію лінійний резонансний прискорювач ЛУЕ-40, який є єдиним в Україні джерелом електронів з енергією до 100 МеВ. Про це повідомила прес-служба Національної академії наук України.
Унаслідок військових дій торік практично всі системи прискорювача ЛУЕ-40 було пошкоджено, а деякі – повністю виведено з ладу. Працівники Науково-дослідного комплексу «Прискорювач» ННЦ «ХФТІ» протягом 10 місяців самотужки ремонтували і налагоджували цю установку. Зараз вона повністю відновлена, а параметри пучка відповідають паспортним значенням. Завдяки цьому ННЦ «ХФТІ» й Інститут сцинтиляційних матеріалів НАН України (Харків) почали спільно досліджувати радіаційну стійкість нових сцинтиляційних матеріалів.
Основне призначення прискорювача – виконання експериментальних досліджень у галузях ядерної фізики, радіаційного матеріалознавства та нових радіаційних технологій. Зокрема, на прискорювачі досліджували виходи й перерізи багаточастинкових фотоядерних реакцій і перспективні методи напрацювання ізотопів медичного призначення. У 2020–2021 роках – вплив нейтронного та гамма-випромінювання на характеристики оптичних елементів нового детектора PLUME експерименту LHCb на Великому адронному колайдері в Європейській організації з ядерних досліджень (CERN).

Слід нагадати, що у червні директор Інституту сцинтиляційних матеріалів НАН України академік НАН України Борис Гриньов виступив із заявою на 212-му засіданні Ради CERN, в якій зазначив, що за п’ятнадцять місяців війни проти України росія встановила власні альтернативні канали постачання мікроелектроніки, високоточного обладнання шляхом контрабанди через треті країни, які разом працюють в проєктах CERN. Він закликав припинити співпрацю CERN з росією.  Зазначимо, що санкції проти рф та рб Рада CERN прийняла ще у березні 2022 року. 

Компанії