КІЕП обрахує будівельні конструкції машзалу для енергоблока №3 ХАЕС, поки Болгарія намагатиметься продати Україні російське обладнання з АЕС Белене

06.07.2023
Розрахунок будівельних конструкцій каркасу машзалу енергоблоку № 3 Хмельницької АЕС зробить для НАЕК "Енергоатом" АТ "Київський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут "Енергопроект". Вартість робіт, які включають в себе обрахунок заміни стінових панелей та покрівлі машзалу, складає 4,9 млн грн. Договір укладений 4 липня.
Підставою для виконання розрахунку вказані затверджений Енергоатомом графік будівництва енергоблока №3 ХАЕС, ТЕО "Будівництво енергоблоків №№3,4 ХАЕС. Коригування", звіт по результатам актуалізації обстеження існуючих будівельних конструкцій енергоблока №3 та інші документи НАЕК "Енергоатом".
Нагадаємо, у 2017 році ПАТ КІЕП виконав коригування ТЕО, де передбачено використання реакторної установки ВВЕР-1000 виробництва фірми «SKODA JS a.s.». Документ був схвалений КМУ розпорядженням від 26 липня 2018 року №579. Загальна кошторисна вартість будівництва у цінах станом на 5 травня 2017 року складала 36,7 млрд грн для енергоблока №3 та 35,6 млрд для енергоблока №4.
У 2020 році директор Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки Ігор Шевченко на офіційному сайті ДНТЦ ЯРБ повідомив, що у 2009 році на засіданні Колегії Держатомрегулювання було розглянуто звіти з аналізу конструкцій ХАЕС-3,4, але звіти не містили достатньо даних, зокрема, не було проведено аналіз усіх приміщень і конструкцій, оскільки всі приміщення нижче відмітки «0» були затоплені водою, крім того не було проаналізовано стан арматури залізобетонних конструкцій. Він наголосив, що будівельні конструкції не були належним чином законсервовані. Крім того у ТЕО не було ураховано зміну типу реакторної установки російського виробництва.
У проєкті була передбачена РУ ВВЕР-1000/В-320, яка не відповідає сучасним вимогам.
Слід зазначити, що сьогодні західні ЗМІ повідомили, що міністр енергетики Болгарії розпочинає переговори із Україною про продаж російського обладнання, поставленого для АЕС Белене у 2018 році. За відповідне рішення проголосував сьогодні парламент Болгарії. Тип реакторних установок, який передбачався для АЕС Белене – ВВЕР-1000/466Б.
Як інформує Wall Street Journal, її джерела стверджують, що один з варіантів фінансування купівлі російського обладнання у Болгарії, "який обговорюється між болгарськими та американськими офіційними особами, полягає в тому, що США зроблять свій внесок через свою допомогу Україні".

Читайте по темі: Болгарські депутати пропонують продати Україні непридатне ядерне обладнання від Росатома. Колишній міністр енергетики Хрістов казав, що це ідея України 

Нове будівництво