Болгарські депутати пропонують продати Україні непридатне ядерне обладнання від Росатома. Ексміністр енергетики Хрістов казав, що це ідея України

05.07.2023
Фото: ІА Mediapool
Болгарські депутати планують делегувати уряду переговори з Україною про продаж російського обладнання, яке мало бути використане для будівництва АЕС "Белене". Таке рішення буде запропоновано Національним зборам, - повідомили у соцмережах депутати, які є одними з авторів відповідного законопроєкту, - повідомляє видання Btv.
Якщо парламент ухвалить документ, міністр енергетики Румен Радев буде зобов'язаний протягом 30 днів провести переговори зі своїм українським колегою щодо продажу росатомівського обладнання, яке має бути продано за ціною не нижче за 1 мільярд 200 мільйонів левів (24,6 млрд грн), які свого часу заплатив замовник будівництва АЕС Белене.
"Україна майже повністю побудувала два блоки, для яких їм не вистачає лише обладнання тривалого циклу, яке є у нас. У цьому сенсі Україна – єдиний у світі покупець нашого обладнання, а ми – єдиний продавець для них. Це безпрограшна ситуація для обох сторін", - вважає депутат Делян Добрев.
"Якщо міністр енергетики досягне вигідної угоди і йому вдасться продати непотрібний ядерний пакет, ми опинимося в дивній ситуації – рідне російське ядерне лобі в Болгарії (яке щедро підкинуло нам вже непридатну російську технологію) підтримає енергетику... України", - пише у Facebook інший депутат Івайло Мірчев.
Болгарське видання нагадує, що інвестиції в нереалізований проєкт АЕС Белене, який зупинений у 2012 році, становлять понад 2 з половиною мільярди левів.
У травні цього року тодішній міністр енергетики Болгарії Росен Хрістов в інтерв'ю болгарському інформагентству Mediapool повідомив, що Київ сам висловив зацікавленість у російському обладнанні, поставленого під будівництво АЕС Белене, під час його візиту в Україну. Хто саме виступав з такою ідеєю міністр не інформував.
Крім того, що сам болгарський депутат Мірчев називає російське обладнання для АЕС Белене "вже непридатним", слід нагадати, що ще у 2017 році директор проєкту АЕС Белене Ілчо Костов, який провів повне обстеження поставленого "Росатомом" ядерного обладнання, в інтерв'ю іншому болгарському виданню Біволъ повідомляв про його непридатність для будівництва атомного енергоблока.
Як повідомляв раніше InfoAtom, Болгарія веде переговори, аби французькі EDF та Framatome провели дослідження технічної можливості використання обладнання російського виробництва без залежності від російських компаній для будівництва АЕС Белене. Дослідження триватиме 10 місяців.

Нагадаємо йдеться про обладнання російського виробництва, зокрема два корпуси реактора і парогенераторні установки. 

Нове будівництво