Київ пропонував болгарам купити російські реактори для АЕС Белене. Чи варто це робити Софії підкажуть французи

31.05.2023
Фото: ІА Mediapool
Болгарія веде переговори з EDF та французьким виробником ядерного обладнання Framatome про проведення дослідження технічної можливості використання обладнання російського виробництва без залежності від російських компаній для будівництва АЕС Белене. Міністр енергетики Болгарії Росен Хрістов в інтерв'ю болгарському інформагентству Mediapool зазначив, що техніко-економічне обґрунтування EDF має відповісти на питання, чи можна інтегрувати існуюче обладнання в нову систему, чи можна уникнути залежності від російських компаній при добудові та експлуатації, і чи можна його продати, в тому числі Україні, яка виявила таку зацікавленість під час візиту Хрістова до цієї країни.
За словами Хрістова, дослідження Framatome має зайняти близько 10 місяців. Крім того протягом тижнів, максимум - місяця, Міненерго Болгарії має отримати пропозиції від французької Electriques de France (EDF) і американської Westinghouse, скільки коштуватиме розробка техніко-економічних обґрунтувань для АЕС Белене та енергоблоків №7 і №8 АЕС Козлодуй.
Як зазначає Камін Краєв для сайту NucNet,  Болгарія отримала обладнання, в тому числі два корпуси реактора і парогенераторні установки, від росії для АЕС Белене у 2018 році після врегулювання російського позову про компенсацію в Міжнародному арбітражному суді в 2016 році на суму 620 млн євро (663 млн доларів США). Арбітраж став результатом скасування проєкту в 2012 році. Софія так і не знайшла способу продовжити проєкт, незважаючи на короткий перезапуск і пошук інвесторів у 2018-2021 роках.
"Ми перевірили роботи з консервації обладнання, що зберігається на об'єкті Белене, і технічне обслуговування самого об'єкта, - сказав Хрістов в інтерв'ю Болгарському національному радіо. - Всі роботи проводяться за планом, відповідно до інструкцій виробників. Де-факто, все обладнання знаходиться в стані, придатному для експлуатації, і відповідає всім стандартам". А у інтерв'ю інформагентству Mediapool очільник болгарського Міненерго зазначив, що стан двох реакторів, доставлених для АЕС Белене, відмінний і вони виглядають так, ніби їх щойно вивезли з заводу.
У січні парламент Болгарії ухвалив постанову, яка вимагає від тимчасового уряду країни розпочати роботу з розгортання реакторної установки з водою під тиском AP1000 виробництва Westinghouse на існуючому майданчику АЕС Козлодуй і розпочати оцінку впливу на навколишнє середовище для другого енергоблоку.
Пізніше уряд Болгарії представив нову енергетичну стратегію до 2053 року, яка крім АР1000 включала відновлення проєкту будівництва АЕС Белене.
"Ми сидимо на активах вартістю 1,25 млрд євро, за утримання яких ми платимо кілька мільйонів на рік, і для Болгарії настав час прийняти рішення щодо цих значних активів", - сказав Хрістов для Mediapool.
Камін Краєв нагадує, що у Болгарії 2 квітня відбулися безрезультатні загальні вибори, і провідні правоцентристські партії все ще ведуть переговори про формування стабільної правлячої більшості. "Проте, виходячи з попередніх позицій, проєкт Белене, швидше за все, не буде одним з їхніх пріоритетів", - пише він.

Водночас міністр Хрістов і щодо АЕС Белене, і нових блоків для АЕС Козлодуй зазначає, що пошук фінансування під проєкти здійснюватиметься тільки після їх затвердження Національними зборами. "Ми шукаємо європейське рішення для визнання ядерної енергетики низьковуглецевою і частиною "зеленого" переходу, що відкриє можливості фінансування таких проєктів, в тому числі з боку таких банків, як ЄБРР, ЄІБ і Світовий банк. Це також стимулюватиме фінансування з боку приватних фінансових установ", - сказав Розен Хрістов. 

Нове будівництво