Westinghouse оголосив про модернізацію систем охолодження реакторів ВВЕР-440 Рівненської АЕС

14.06.2023

 Компанія Westinghouse Electric оголосила вчора про підписання контракту з НАЕК "Енергоатом" на проєктування, виготовлення та постачання систем довготривалого локалізуючого охолодження в рамках модернізації енергоблоків №1 та №2 Рівненської атомної електростанції. Системи охолодження значно підвищать рівень безпеки на майданчику, забезпечуючи стабільне відведення тепла та ефективну розгерметизацію захисної оболонки у разі аварії, - підкреслює компанія у своєму пресрелізі.

Westinghouse зазначив, що вперше поставить системи довготривалого охолодження конфайнменту (LCCS) для підтримки управління важкими аваріями на реакторах ВВЕР-440 російського виробництва. LCCS будуть виготовлені Westinghouse з використанням запатентованого рішення компанії, спеціально розробленого для світового парку реакторів ВВЕР-440. РАЕС їх отримає у 2024 році.
Одним із основних компонентів LCCS є новий насос із водяною турбіною, здатний працювати безупинно протягом тривалого періоду часу – шести місяців.
Нагадаємо, що модернізація систем охолодження здійснюється в рамках заходів КзПБ "Впровадження системи довготривалого відведення тепла від СГО" та "Розроблення і впровадження заходів щодо зниження концентрації водню в гермооболонці для запроєктних аварій".
Сума контракту, який укладено 14 квітня,  – 13,8 млн євро, з яких 30% – авансовий платіж протягом місяця з дати підписання контракту, і 20% – протягом 45 календарних днів з підписання протоколу заводських приймально-здавальних випробувань. Гарантом виступає Державний експортно-імпортний банк України.
"Цей контракт є частиною нашого зобов’язання допомогти Україні у забезпеченні надійного та безпечного енергетичного майбутнього, – сказав Ден Самнер, президент Westinghouse з експлуатації. – Такі інновації у сфері безпеки, як системи тривалого охолодження гермооболонки, підвищать захищеність реакторів ВВЕР-440 Енергоатома на десятиліття вперед".
А президент НАЕК "Енергоатом" Петро Котін, підкресливши важливість впровадження нової системи охолодження, наголосив, що "два українських ВВЕР-440 після її встановлення будуть найбільш безпечними реакторами такого типу у світі. Усуваються недоліки радянського проєкту, відтак безпека ядерних об‘єктів України виходить на новий рівень", - повідомляє у сьогоднішньому пресрелізі НАЕК "Енергоатом".
Читайте по темі: 

АЕС