Ґроссі готує презентацію нової угоди в МАГАТЕ. Чому Washington Post скептичне щодо її майбутнього

22.05.2023

Глава МАГАТЕ Рафаель Маріано Ґроссі розробляє проєкт угоди щодо Запорізької АЕС, щоб забезпечити безпеку електростанції напередодні українського контрнаступу. Про це сьогодні пише видання The Washington Post.

За його інформацією, новий план Ґроссі містить п’ять пунктів:
  • заборона на розміщення на ЗАЕС важкої військової техніки та військових;
  • заборона на ведення вогню з території та в бік електростанції;
  • забезпечення безпеки;
  • захист усіх зовнішніх ліній електропередачі;
  • контроль за дотриманням вищевказаних принципів.

Цей план менш амбітний, ніж первісна спроба Ґроссі створити повноцінну захисну зону навколо ЗАЕС, але експерти вважають, що він все одно може поліпшити нестабільну ситуацію, - пише WP.

Він планує представити список з п'яти принципів для схвалення Радою Безпеки ООН наприкінці цього місяця, повідомили американські та європейські дипломати в інтерв'ю The Washington Post.
Водночас, видання ставить під сумнів реальність його прийняття постійними членами РБ ООН, враховуючи "кислотні відносини між Москвою та Вашингтоном, а також небажання Києва дозволити світовим державам виступати посередниками у будь-якій угоді, окрім повного виведення російських військ з Енергодара та здачі станції".
"Укласти угоду в ООН, ймовірно, буде важко, але Ґроссі вже заручився підтримкою Москви, за словами російського дипломатичного чиновника", додає видання, зазначаючи, що "як Україна відреагує на виступ Ґроссі в ООН — якщо він відбудеться — менш зрозуміло. Дипломати в ООН та аналітики кажуть, що якщо Україна планує відвоювати ЗАЕС у майбутньому контрнаступі, план Ґроссі може виявитися менш привабливим". "Я можу собі уявити, що українській стороні може бути важче прийняти його, оскільки він не дозволить Україні відновити контроль над Запорізькою АЕС за допомогою військової сили", - цитує видання віце-президента некомерційної організації Nuclear Threat Initiative Скотта Рокера.
Зауважимо, що коментуючи "український скептицизм" видання чомусь повністю ігнорує ті факти, що вже наразі ЗАЕС повністю "упакована" російською військовою технікою та боєприпасами, а також те, що Ґроссі неодноразово публічно виявляв надто теплі та приязницькі почуття до російських окупантів, довгий час "не помічав" наявність ворожої техніки на ЗАЕС та й нещодавно його експерти, присутні на ЗАЕС, надавали недостовірну інформацію про вибухи на території станції, "не помічаючи" причетність до них російських окупантів. 
Тим більш, що 12 травня про зазначений новий план Ґроссі вже писало видання Reuters. І за його інформацією якраз Україна вже підтримала цей план. "Україна, яка довгий час виступала проти цього плану, тепер підтримала його, у той час як позиція росії була менш зрозумілою", - написало тоді агентство, посилаючись на дипломатів, знайомих в переговорним процесом.

АЕС