Український омбудсман ініціював спеціальну доповідь МАГАТЕ щодо захисту персоналу ЗАЕС

11.05.2023
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець обговорив з генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Маріано Ґроссі низку важливих безпекових питань, пов’язаних з роботою атомних електростанцій під час збройної агресії рф, яка веде прицільні обстріли енергетичних об’єктів України. Про це повідомляє офіс українського омбудсмана.
Зокрема, під час двосторонньої зустрічі порушили тему безпеки  Енергоатома, депортації працівників та їхніх сімей, а також глобальне питання ядерної безпеки світу.
Повідомляється, що Дмитро Лубінець виступив з ініціативою, щоб МАГАТЕ спільно з Офісом Омбудсмана зробили спеціальну доповідь щодо питань дотримання прав персоналу ЗАЕС та їх родин, депортації та безпеки в цілому. Рафаель Ґроссі подякував за ідею та сказав, що опрацює це питання. Ідея буде більш детально обговорена під час наступної поїздки Ґроссі в Україну, - йдеться у інформаційному повідомленні.
Дмитро Лубінець також подякував пану Гроссі, що попри свідомі погрози російських військових та обстріли, він не лише створив місію на ЗАЕС, а очолив її, неодноразово відвідавши атомну електростанцію на тимчасово окупованій території.
«Це має бути прикладом для всіх «стурбованих», не просто на словах підтримувати Україну, а реальними й ефективними діями вирішувати такі складні проблеми»,- вважає Омбудсман.

Крім того, МАГАТЕ розширило свою присутність в Україні, щоб допомогти запобігти ядерній аварії під час військового вторгнення рф зазначає офіс Уповноваженого ВР з прав людини. 

АЕС