NuScale вивчатиме можливість будівництва своїх SMR для сталеливарних заводів США. Натомість Ментінвест розглядає ММР через виробництво водню

17.05.2023

 Американська компанія NuScale і корпорація Nucor підписали меморандум про взаєморозуміння з метою вивчення можливості використання малих модульних реакторів Voygr компанії NuScale для забезпечення електроенергією сталеливарних заводів Nucor, що працюють на металобрухті за використання електродугових печей.

Як повідомляє NuScale, компанії також розглянуть можливість розширення виробничого партнерства, в рамках якого Nucor, найбільший виробник сталі у Північній Америці, постачатиме сталеву продукцію Eqonic для проектів NuScale.
Nucor заявляє, що Econiq – це перша в світі сталь з нульовим вмістом вуглецю в масштабах, представлена для того, щоб запропонувати споживачам сталі продукцію без викидів, яка допоможе їм досягти їхніх цілей сталого розвитку.
У рамках Меморандуму про взаєморозуміння компанії оцінять придатність майданчика, можливості взаємозв'язку ліній електропередач та капітальні витрати для потенційних заводів NuScale, які будуть розміщені поблизу та забезпечуватимуть безвуглецевою електроенергією сталеливарні заводи Nucor.
Крім того, NuScale вивчить можливість розміщення заводу з виробництва NuScale Power Modules™ поблизу заводу Nucor.
У інформповідомленні йдеться, що електростанції Voygr, які можна масштабувати в різних конфігураціях для виробництва до 924 МВт, добре підходять для промислового застосування як високонадійне джерело безвуглецевої енергії.
Угода зміцнює партнерство NuScale з Nucor, яка інвестувала в NuScale 15 мільйонів доларів у 2022 році, і підкреслює зростаючий глобальний інтерес до SMR серед промислових лідерів, - йдеться у інформаційному повідомленні.
Слід зазначити, що минулого тижня "Метінвест",  який входить у СКМ Ахметова, заявив, що підтримує стратегію українського уряду щодо повоєнного відновлення країни, яка полягає у продовженні розвитку відновлюваної та ядерної енергетики. Адже завдяки АЕС, які можуть використовуватися для виробництва екологічно чистого водню, Україна може стати постачальником сировини для виробництва заліза прямого відновлення (DRI) для Європи. "Ідея полягає в тому, щоб побудувати потужності DRI на наших підприємствах в Україні для постачання споживачам ЄС", - заявив журналістам представник компанії Ахметова. Це не перша заява з холдингу Ахметова про наміри будувати ядерні потужності. Раніше керівниками ДТЕК заявлялося про інтерес до малих модульних реакторів. Проте заяв про пряме використання ММР у власному металургійному виробництві (не через водневу енергетику) ще не було.

Нове будівництво