ДТЕК чекає на будівництво прототипу SMR в Україні. Далі будуватиме малі модульні реактори самотужки

26.05.2022
Україна може розвивати технологію малих ядерних реакторів на базі існуючих АЕС, інвестиції в такі проекти будуть повністю залежати від перебігу російсько-української війни.
Про це заявив генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко під час спеціальної сесії на Всесвітньому економічному форумі в Давосі 25 травня, - пише «Енергобізнес».
«Я вважаю, що сприйняття громадськістю є досить важливим. Є наші аргументи, чому ми бачимо, що SMR можна розгорнути в Україні і суспільство України може прийняти цю технологію. Будівництво прототипу в Україні покаже всьому світу, що рівень безпеки на існуючих електростанціях набагато вищий. Тоді ми зможемо це просувати», – сказав він.
Максим Тимченко зазначив, що майбутнє інвестицій буде повністю залежати від перебігу російсько-української війни.
Нагадаємо, у листопаді Тимченко заявив, що ДТЕК розглядає використання технології малих модульних реакторів (ММР) як стратегічний напрямок розвитку компанії. «Ми контактуємо, створюємо робочі групи з лідерами цієї технології… Ми стратегічно розглядаємо це, як наступний етап життя нашої компанії», - повідомив він торік. За інформацією Infoatom, ДТЕК дійсно проводив переговори з ключовими розробниками ММР, зокрема Holtec International.
Цікаво, що про SMR на полях Давосу говорив і генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Ґроссі. У статті на веб-сайті Всесвітнього економічного форуму він зазначив, що SMR буде швидшим і доступнішим у будівництві, матиме більший рівень безпеки завдяки своїй конструкції, забезпечуватиме більшу гнучкість у поєднанні з сонячною та вітровою енергією, і такі реактори розробляються багатьма країнами по всьому світу.
У березні МАГАТЕ розпочало нову ініціативу - Ініціативу ядерної гармонізації та стандартизації (NHSI), щоб прискорити та полегшити ефективне глобальне розгортання безпечних і безпечних SMR та інших передових ядерних технологій, щоб максимально збільшити їхній внесок у сталий розвиток та досягнення кліматичних цілей.
Його дискусію навколо розвитку ядерної енергетики на панелі WEF "Ядерний варіант?" з міністром клімату та навколишнього середовища Польщі Анною Москвою, засновником та головним виконавчим директором британьскої NEWCLEO Ltd Стефано Буоно та під модерацією редактора Thomson Reuters Дмитра Жданнікова можна послухати у записі.
Нагадаємо, що у іншій панельній дискусії «Стани, що викликають занепокоєння» під керівництвом заслуженого співробітника Фонду Карнегі з питань міжнародного миру Мойзеса Наїма, в якій також взяли участь народна депутатка України Альона Шкрум, генеральний директор Королівського інституту об’єднаних служб Карін фон Хіппель та голова Мюнхенської конференції з безпеки Вольфганг Ішингер Рафаель Ґроссі говорив про ядерні ризики війни рф в Україні (на сайті МАГАТЕ – «конфлікт».

Він сказав, що використання ядерної зброї «немислиме» і пояснив, що МАГАТЕ зосереджується на уникненні ядерних аварій, які виникли внаслідок нападу на атомну електростанцію або викиду радіоактивного матеріалу. Пан Гроссі додав, що МАГАТЕ прагне відвідати українську Запорізьку атомну електростанцію, яка знаходиться під окупацією російських військ, щоб перевірити, що «30 тис. кг плутонію та 40 тис. кг збагаченого урану, що зберігаються там, не були використані для інших цілей». НАЕК «Енергоатом» вчора спростував інформацію про наявність цих ядерних матеріалів на ЗАЕС. 

Нове будівництво