Інформація МАГАТЕ про запаси урану та плутонію на ЗАЕС не відповідає дійсності – «Енергоатом»

25.05.2022

 НАЕК "Енергоатом" спростувала інформацію про наявність на окупованій російськими орками Запорізькій АЕС 30 тис. кг плутонію та 40 тис. кг збагаченого урану, які можуть бути викрадені у військових цілях. Таку інформацію вчора озвучив в Давосі генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Ґроссі

«На Запорізькій атомній електростанції ні уран, ні плутоній, які можна було б використовувати у військових цілях, не зберігалися і не зберігаються. А зберігаються тепловидільні збірки, але це зовсім інша історія, і вона називається - ядерне паливо. Яке, звісно ж, є на всіх АЕС світу», - повідомив cьогодні «Енергоатом» у своєму Telegram-каналі.
Компанія додала, що на ЗАЕС «у спеціальному сухому сховищі зберігається відпрацьоване ядерне паливо, яке теж жодним чином не стосується озвучених нісенітниць».
Вчора, виступаючи в рамках дискусії з ядерної безпеки в рамках Всесвітнього економічного форуму в Давосі, Рафаель Ґроссі заявив, що наявність таких ядерних матеріалів є підставою для якнайшвидшої місії МАГАТЕ на ЗАЕС.
«Ми намагаємося потрапити на Запорізьку атомну електростанцію, яка є найбільшою АЕС в Європі. Шість ядерних реакторів, 30 тис. кг плутонію, 40 тис. кг збагаченого урану, а мої інспектори не мають доступу до цього», - зазначив Ґроссі. Він додав, що сенс місії - запобігти можливим проблемам. «Або ми зрештою дізнаємося, що зникли декілька сотень кілограмів матеріалу для ядерної зброї. Це те, що не дає нам спати вночі», - сказав гендиректор МАГАТЕ.
Нагадаємо, що раніш Ґроссі зустрічався з цього приводу із керівником «Росатома» ліхачовим, але за словами самого Ґроссі російська сторона відвідати окупований нею об’єкт не дозволила. Ще у квітні т.в.о. президента «Енергоатома» Петро Котін заявив з приводу можливих відвідин ЗАЕС гендиректором МАГАТЕ: «Я цього не допускаю. Ми на таке не підемо, це зрозуміло. Але й МАГАТЕ цього не зробить».

АЕС