Фінська Fortum заявила, що припиняє діяльність в росії назавжди

11.05.2023

 Скандинавська енергетична компанія Fortum, яка є оператором фінської АЕС Ловііса, заявляє що експропріація її активів росією означає точку неповернення для Fortum, а фактична втрата контролю над ПАТ "Фортум" у рф запускає повну деконсолідацію та знецінення російських активів компанії.

Нагадаємо, 25 квітня путін підписав указ №302, на підставі якого "Росімущєство" наклало арешт на російську дочірню компанію Fortum – ПАТ "Фортум".
"25 квітня стало черговою точкою ескалації війни росії в Україні та проти Європи через енергетику. Ми послідовно шукали вихід з російського ринку з весни минулого року і безуспішно намагалися отримати дозвіл на продаж активів як російським, так і міжнародним покупцям. Виправдання захоплення наших активів необхідністю захисту енергетичної безпеки росії є лише прикриттям", - заявив з цього приводу президент і головний виконавчий директор Маркус Раурамо.
Компанія повідомила, що російський сегмент буде деконсолідований, а російські активи будуть повністю списані у фінансовій звітності Fortum за другий квартал 2023 року. У 2022 році загальні збитки від знецінення російського сегмента Fortum склали приблизно 1,7 мільярда євро.
"Наші загальні інвестиції в росії становлять близько 6 мільярдів євро. Інвестиції значною мірою фінансуються за рахунок грошових потоків, що генеруються в росії. З 2008 року російський сегмент згенерував понад 4 мільярди євро EBITDA. В результаті, чистий грошовий збиток, що включає інвестиції в придбання російських операцій, отримані дивіденди та чисте фінансування, становить приблизно 2 млрд євро. Це можна вважати чистим грошовим збитком нашого російського шляху", - зазначив Маркус Раурамо.
Він повідомив також, що у другому кварталі Fortum назавжди закриває свої бухгалтерські книги з діяльності в росії. "Незважаючи на значні збитки від знецінення, які ми зафіксуємо, наше фінансове становище залишається стійким. росія не є частиною нашого майбутнього з весни 2022 року, і наш вихід жодним чином не ставить під загрозу успішну реалізацію нашої нової стратегії", - підсумовує Маркус Раурамо.
Станом на кінець березня 2023 року загальний капітал Fortum становив 9,8 млрд євро, а на кінець 2022 року капітал материнської компанії - 12,2 млрд євро, йдеться у повідомленні.
Раніше Fortum заявила, що готується вжити всіх необхідних заходів для захисту своїх прав згідно з відповідним міжнародним законодавством. 

Компанії