Фінська Fortum буде боротися з росією за експропрійовані активи

05.05.2023
Фінська компанія Fortum офіційно повідомила Адміністрацію президента російської федерації про свій рішучий протест проти Указу № 302 від 25 квітня 2023 року, на підставі якого "Росімущєство" наклало арешт на російську дочірню компанію Fortum – ПАТ "Фортум".
"Своїми діями російська федерація спричинила звільнення генерального директора ПАТ "Фортум" та позбавила компанію Fortum прав акціонера", - йдеться у пресрелізі компанії, яка є оператором фінської АЕС Ловііса.
Компанія зазначила, що електростанції Fortum в росії є "найсучаснішими та найефективнішими на ринку, і підтримуються відповідно до високих галузевих стандартів".
Fortum вважає дії росії грубим порушенням міжнародного права та прав Fortum як іноземного інвестора. Fortum готується вжити всіх необхідних заходів для захисту своїх прав згідно з відповідним міжнародним законодавством, - йдеться у заяві для преси.
Нагадаємо, ядерні потужності Fortum становлять 2823 МВт, що складає 53% загального виробництва електроенергії компанією.

ПАТ "Фортум" росія привласнила у квітні цього року, згідно із підписаним путіним указом, яким вказано застосовувати "тимчасовий" контроль над активами компаній з "недружніх" країн у відповідь на подібні кроки або загрозу з їх боку. В указі йшлося виключно про фінську Fortum та німецьку Uniper. Доля Fortum у вказаному ПАТ становить 98,2% акцій. У її власності в росії є ТЕС, ГЕС, ВЕС та СЕС. 

Компанії