Ґроссі з Ліхачовим, Ердоган з путіним. Урочистості на АЕС Аккую

28.04.2023
Фото: сайт Кремля
Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Ґроссі разом з керівником "Росатома" Ліхачовим взяв участь в урочистій церемонії доставки ядерного палива на перший енергоблок турецької АЕС "Аккую".
"Ядерна енергетика завжди має бути силою добра. Радий бути в Туреччині в цей історичний день, коли проект "Аккую" стає реальністю, на церемонії надходження першого ядерного палива на атомну електростанцію", – написав він у своєму Twitter.
 
Як повідомляють ЗМІ, Ліхачов і Гроссі взяли безпосередню участь у церемонії доставки ядерного палива на перший енергоблок турецької АЕС "Аккую", у режимі відеоконференції до неї приєдналися президенти путін та Ердоган.
Ердоган наголосив, що завдяки цьому Туреччина увійшла до ліги країн з ядерною енергетикою: "Як і багато важливих проектів, Akkuyu був реалізований за моделлю фінансування, яка не обтяжує наш національний бюджет. Akkuyu – наша найбільша спільна інвестиція з росією".
путін заявив, що проєкт АЕС "Аккую" зробив внесок у дружні відносини росії з Туреччиною і похвалив Ердогана за сприяння у реалізації цього проєкту.
Заливка першого бетону під блок №1 АЕС "Аккую" відбулася 3 квітня 2018 року теж за участі Ердогана і путіна.
Проєкт першої турецької АЕС включає чотири енергоблоки російського дизайну ВВЕР-1200 сумарною потужністю 4800 мегават.
"Росатому" належить майже 100% "Аккую Нуклеар", яка є замовником будівництва вартістю близько $22 млрд. АЕС будується з використанням схеми ВОО (Build - Own - Operate). Тобто "будуй-володій-експлуатуй". Перша турецька АЕС з чотирма енергоблоками ВВЕР-1200 буде коштувати близько 22 млрд дол. Гроші на будівництво станції "Росатом" отримав з держбюджету рф, а додаткові інвестиції залучив у державних російських банків. Повернення інвестицій передбачено за рахунок російсько-турецької угоди про гарантований продаж 75% електроенергії перших двох блоків і 25% третього і четвертого за фіксованим тарифом.
До 24 лютого 2022 року українські підприємства – зокрема, НКМЗ, "Турбоатом" – постачали велику кількість номенклатури для будівництва.
У лютому Німеччина заблокувала експорт обладнання для реалізації проєкту. Натомість Франція стала активніше брати у ньому участь.
 

Читайте по темі: На відміну від Франції Німеччина заблокувала експорт обладнання для зовнішніх проєктів Росатома 

Нове будівництво