На відміну від Франції Німеччина заблокувала експорт обладнання для зовнішніх проєктів «Росатома»

16.02.2023

 Німецький регулятор не видав дозволу на експорт електротехнічного обладнання від німецької Siemens Energy для будівництва АЕС у Туреччині та Угорщині у співпраці з російською корпорацією «Росатом».

Про це повідомляє агентство «Укрінформ» із посиланням на російське видання «Комерсант».
«Федеральне управління економіки та експортного контролю ФРН (BAFA) не видало німецькій Siemens Energy всі необхідні дозволи на постачання комплексного розподільчого пристрою (КРПЕ) на АЕС Аккую, що будує «Росатом» в Туреччині», - розповіли джерела російського видання.
За словами одного із джерел газети, BAFA не надала Siemens дозволу на експорт документації. У німецької сторони існують сумніви також щодо точки постачання обладнання через побоювання, що КРПЕ може бути завезений до росії, хоча такого типу електротехнічне обладнання виготовляється під конкретний об'єкт.
Співрозмовники російського видання стверджують, що влада Туреччини ініціювала переговори з урядом Німеччини щодо умов, за яких постачання було б можливим. Розв'язанням проблеми могла б стати доставка КРПЕ під наглядом фахівців Siemens безпосередньо до АЕС, проте це збільшить вартість проєкту, який зараз оцінюється у $20 млрд.
Крім того, BAFA блокувало постачання обладнання і для АЕС Пакш-2, яка будується «Росатомом» в Угорщині. Управління відмовилося видати Siemens Energy дозвіл на постачання системи керування технологічними процесами. Siemens Energy ділить контракт із французькою Framatome, якій Франція надала такий дозвіл. Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив 14 лютого, що розглядає дії Берліна як порушення суверенітету.
У проєктній компанії «Аккую Нуклеар», яка належить «Росатому», російській газеті повідомили, що на сьогодні офіційних повідомлень про зупинку поставок устаткування в компанію не надходило. За даними компанії, Siemens Energy практично повністю завершила виготовлення силового обладнання КРПЕ для АЕС Аккую: «Наразі наш партнер Siemens Energy дотримується своїх контрактних зобов'язань щодо постачання обладнання».
«Росатом» будує першу в Туреччині чотириреакторну АЕС на березі Середземного моря з 2018 року. Москва й Анкара зараз ведуть переговори про будівництво ще однієї АЕС у Синопі на березі Чорного моря. Як повідомляв 30 січня міністр енергетики Туреччини Фатіх Донмез, перший реактор АЕС Аккую планують запустити до кінця року. «Росатом» стверджував, що АЕС не постраждала від масштабного землетрусу, що стався у Туреччині минулого тижня, але підтвердження цієї інформації від незаангажованих джерел немає.
Проєкт АЕС Пакш-II реалізується на основі російсько-угорської міжурядової угоди від 14 січня 2014 року і включає в себе будівництво двох енергоблоків з реакторами ВВЕР-1200. 7 лютого «Росатом» повідомив, що залиття «першого бетону» планується у 2024 році.

АЕС