США завершили розслідування щодо незаконного доступу окупантів з Росатома до кодів Westinghouse. І почали розслідування щодо причетності або бездіяльності українського власника цих кодів – РБК Україна

14.04.2023
Фото: з сайту РБК-Україна
рф після окупації Запорізької АЕС незаконно отримала доступ до секретної інформації, що підлягає експортному контролю з боку США. За американськими законами це тягне за собою кримінальну відповідальність. Про це пише Управління ядерної безпеки Міністерства енергетики США у листі від 17 березня 2023 року, яке цитує РБК-Україна. Лист адресований генеральному директору російської корпорації "Росатом" Олексію Ліхачову.
"Оскільки товари, зазначені у додатку 1, експортуються тільки в Україну та для ЗАЕС, згідно із законодавством США, незаконно для неуповноважених осіб, включаючи, але не обмежуючись: громадянами Росії та російськими організаціями, такими як "Росатом" та його дочірні компанії, свідомо та навмисно отримувати доступ, володіти, контролювати, експортувати, зберігати, вилучати, переглядати, реекспортувати, відправляти, передавати, копіювати, маніпулювати такими технологіями чи технічними даними, або спрямовувати чи уповноважувати інших робити те саме, якщо такі російські організації не стануть уповноваженими одержувачами (цих даних - ред.) за рішенням Міністерства енергетики США", - йдеться у листі.
В Управлінні з питань нерозповсюдження Міненерго США провели детальну перевірку та підтвердили отримання доступу до такої інформації третьої сторони без дозволу, що порушує розділ 42 Кодексу США §2077 (b)(2) та розділ 10 у частині 810 Кодексу федеральних правил. Ці порушення, йдеться у листі, потрапляють під кримінальне переслідування у США.
"Ніхто з російських громадян чи організації не були ідентифіковані як кінцеві користувачі документації. Пошук у нашій базі даних дозволів, що діють принаймні з 1 січня 2022 року до дати цього листа, також не виявив жодних записів про чинний дозвіл на передачу цієї технології та технічних даних будь-якій російській особі чи організації", - зазначає директор Управління політики нерозповсюдження Андреа Феркайл в листі, надісланому Генеральному інспектору DoE від 24 жовтня 2023 року.
З цього документа випливає, що росіяни, зокрема, отримали доступ до двох елементів. Advanced Node Code (ANC-H) Westinghouse Electric Corporation – це тривимірний код симулятора активної зони реактора з двома енергетичними групами. А також – до 3KEYRELAP5-RT – удосконаленого коду теплогідравлічного моделювання реактора. Він використовується для управління та моніторингу тренажерів та прискорює процеси моделювання різних ситуацій на станції.
3KEYRELAP5-RT, фото: ws-corp.com
Лист "Росатому" із попередженням про кримінальну відповідальність фактично свідчить, що розслідування питання про несанкціоноване заволодіння росіянами інформації завершено і всі зібрані матеріали передано до міністерства юстиції США для подальшого розгляду, - повідомив РБК-Україна співрозмовник, знайомий з юридичними аспектами розслідування ситуації.
Зараз Мін'юст буде проводити наступний етап роботи – з'ясовувати, яким чином російській стороні вдалося отримати інформацію. "Питання у тому, чи було вжито з боку власника цієї інформації  заходи, щоб не допустити її потрапляння третій стороні", - зазначив співрозмовник агентства.
"За американським законодавством, відповідальність за потрапляння інформації з атомних технологій до третіх рук несуть не лише ті, хто нею заволодів, а й ті, хто своїми діями чи бездіяльністю сприяв цьому. Відповідно до розділу 222 закону про атомну енергію, будь-яка особа, яка навмисне порушує, намагається порушити або вступила в змову з метою порушення будь-якого положення статті 57 Закону про атомну енергію, може бути оштрафована на суму до 10 тис доларів США або позбутися волі на строк до 10 років, або й те, й інше. Якщо злочин скоєно з наміром завдати шкоди США або для надання допомоги будь-якій іноземній державі, покарання може бути аж до довічного ув'язнення або штрафу у розмірі 20 тис доларів США, або й те й інше. Про це йдеться в Кодексі федеральних правил § 810.15 (а) (2)", - пише РБК-Україна .
Агентство повідомило, що звернулося до НАЕК "Енергоатом" з проханням прокоментувати, чи було вжито своєчасних і достатніх заходів щодо захисту секретної інформації на ЗАЕС. Однак у компанії відмовилися надати коментар, пославшись на секретність інформації.
Нагадаємо, у травні президент "Енергоатома" Петро Котін у стримі "Еспресо" заперечив можливий інтерес фахівців "Росатома" до технології палива Westinghouse: "Цю інформацію розповсюджували досужі експерти, ми з самого початку це не підтверджували. Ми вважаємо, що таких намірів нема у російської сторони. росія як атомна країна з дуже розвиненою атомною енергетикою це паливо виробляла 50 років. У них модифікацій цього палива і досвіду повністю достатньо для того, щоб виробляти нову модифікацію цього палива. Паливо Westinghouse було виготовлено для того, щоб замістити паливо (російського виробника). І тут перше, друге, третє покоління цього палива працює на наших об’єктах, тому ми не бачимо інтересу російського сторони в цьому паливі. Щоб були якісь передумови, що вони намагалися визнати конструкцію цього палива чи щось таке – такого нічого не було".

Уран і паливо