Керівник "Енергоатома" в інтерв'ю "Еспресо" про ситуацію на Запорізькій АЕС, свіже та відпрацьоване ядерне паливо

18.05.2022

 Т.в.о. президента НАЕК «Енергоатом» Петро Котін відповів на запитання журналістів телеканалу «Еспресо». Пропонуємо ознайомитися з його прямою мовою.

Про те, як працює сьогодні ЗАЕС: У нас безумовно є всі данні по роботі Запорізької атомної електростанції. ЗАЕС працює під нашим керуванням, єдине, що там порушено – це фізична безпека атомної станції і звичайно ми не можемо гарантувати фізичну безпеку ядерних матеріалів. Але ми контролюємо ситуацію в тому сенсі, що наш персонал контролює всі приміщення, де знаходяться ядерні матеріали. Це енергоблоки, це відпрацьоване ядерне паливо – Сховище ВЯП, і також свіже ядерне паливо – воно контролюється замками, які закриті і МАГАТЕ, і ключами нашого персоналу.
Про роботу ЗАЕС в енергомережі: Запорізька АЕС працює зараз на українську енергосистему. Але вона могла би видавати набагато більше електроенергії в українську ОЕС – зараз ми обмежуємо потужність станції до мінімального рівня, який потрібен нам для української ОЕС саме через те, що більшість енергоблоків зупинені, стоять в резерві для того, щоб не створювати небезпеку у фізичній присутності загарбників на майданчику станції.
Електроенергія видається в українську енергосистему, і для того, щоб переключити подачу в іншу енергосистему потрібно контролювати ті вузли підключення, на яких можливо це зробити на підстанції. Це сьогодні контролюється українською стороною, НЕК «Укренерго». Тому фактично фізично неможливо на сьогодні подавати електрику із Запорізької АЕС ані в Крим, ані в будь-які інші міста окрім української енергосистеми.
Тому ми також сподіваємося, що у росіян врешті решт появиться хоч якийсь здоровий глузд, вони зрозуміють, що їм там (на ЗАЕС) взагалі нема чого робити, у них там немає перспективи, тож вони покинуть Запорізьку атомну електростанцію так само, як вони зробили на Чорнобильській АЕС. Насправді зараз ми спостерігаємо, що кількість їх (окупантів) зменшується на ЗАЕС – не дуже значно, але їх там менше на сьогодні. Вони відводять частину своїх підрозділів, вірогідно в зону бойових дій.
Про загрози: Вони контролюють фізично доступ до станції, там також сидить персонал «Росатома», але він також не втручається у роботу станції. Отримують документацію, якісь виміри роблять, контролюють доступ персоналу і також здійснюють психологічний тиск на персонал. Це основна небезпека з боку загарбників.  
Основна небезпека на Запорізькій АЕС це ядерні матеріали, які можуть бути використані як брудна бомба, але використаний з точки зору витоку радіації і забруднення території дуже великої – не тільки на ЗАЕС, але і в тих країнах, що прилягають до наших кордонів. Якщо цей ядерний матеріал знаходиться у безпеці, тоді основна небезпека на станції буде фактично купована.
Інша небезпека, що там є на сьогодні, – це те, що вони перебувають саме на станції. Там перебуває і важка техніка, танки в тому числі, автомобілі піхоти – БМП, і також солдати. Там також велика кількість зброї, яку вони навезли туди. Таким чином, якщо випадково у них там, в Бєлгороді чи десь ще в росії щось станеться з вибухами ядерних матеріалів, це також може призвести до дуже великої небезпеки та пошкодити інфраструктуру станції.
Щодо можливого інтересу фахівців «Росатому» до технології палива Westinghouse: Цю інформацію розповсюджували досужі експерти, ми з самого початку це не підтверджували. Ми вважаємо, що таких намірів нема у російської сторони. Росія як атомна країна з дуже розвиненою атомною енергетикою це паливо виробляла 50 років. У них модифікацій цього палива і досвіду повністю достатньо для того, щоб виробляти нову модифікацію цього палива. Паливо Westinghouse було виготовлено для того, щоб замістити паливо (російського виробника). І тут перше, друге, третє покоління цього палива працює на наших об’єктах, тому ми не бачимо інтересу російського сторони в цьому паливі.  Щоб були якісь передумови, що вони намагалися визнати конструкцію цього палива чи щось таке – такого нічого не було.
 Про поводження з відпрацьованим ядерним паливом: Ми побудували з нашим американським стратегічним партнером Holtec International Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива, воно знаходиться в Чорнобильській зоні, і близько трьох тижнів тому ми отримали ліцензію від нашого регулятора на введення в експлуатацію цього сховища. І туди ми вже можемо і будемо установлювати контейнери з ВЯП з наших трьох атомних електростанцій – Хмельницька, Рівненська, Південноукраїнська АЕС. Запорізька АЕС має власне сховище ВЯП, яке працює з 2000-ного року. Питань з відпрацьованим ядерним паливом немає. Зараз є тільки проблема з транспортуванням з цих станцій у Чорнобильську зону, тому що зараз діє заборона на перевезення ядерних матеріалів територією України саме через те, що існує небезпека військового нападу на цей состав, який буде перевозити це паливо. Але також це питання можливо вирішити – можливо перевести паливо в транспортне становище на майданчиках АЕС, і чекати допоки або закінчиться війна, або буде цей дозвіл на перевезення на майданчик відпрацьованого ядерного палива.
На щастя, після того як загарбники вийшли з Чорнобильської зони ми обслідували наш майданчик ЦСВЯП, і там не було жодного російського солдата – немає ознак, що вони там були. Тому ми дуже швидко провели всі перевірки і отримали ліцензію на введення в експлуатацію цього об’єкту.
Про захищенність ЗАЕС від випадкового снаряда: Це основна небезпека – вибухівка, яка там є, або снаряди будуть взриватися, і це може скаладати основну небезпеку для всіх. Таке рішення, яке повністю розв’язує цю ситуацію: вони (окупанти) зібралися звідси і покинули територію атомної станції. Але поки що вони цього не роблять. Замість цього вони дійсно окопуються, вони замінували берегову лінію по атомній станції. Атомна станція відкрита на Каховське водосховище, і ось цю лінію Каховського водосховища вздовж всієї станції вони замінували. Також вони риють навколо станції окопи в різних місцях. Вони також оборудують свої вогневі позиції… Там чотири групи, які не дуже між собою ладять – це нацгвардія, це підрозділи так званого ордло, там чеченці, там і інші кавказькі підрозділи, і омон фсб. Ці всі чотири групи цих загарбників вони між собою не дуже скоординовані, і вони всі там укріплюються. Одні риють окопи, інші танки закопують, інші вогневі позиції встановлюють, а інші просто тероризують персонал і населення міста Енергодар. Такий терор включає в себе перевірку всіх телефонів на український контент. Зокрема така ситуація: там у них був проведений захід на 9 мая, це був робочий день у нас на станції, але все ж декілька людей з нашого персоналу, прихильники руського миру були виявлені, вони брали участь в цьому – до десятка людей. Ми всіх їх звільняємо зі станції. Це викликало у окупантів дуже велике обурення, вони бігають за персоналом, і виявляють, хто дає нам цю інформацію. Нам всі дають цю інформацію. Ми знаємо всіх, хто фактично зрадник на станції, і всі ці люди працювати там не будуть, нашими наказами ми їх звільняємо через їх проросійську позицію, підтримку окупантів.  

АЕС