США запровадили санкції проти 5 підприємств Росатома. У список потрапили Rusatom Overseas, КМЗ, «Старт» ім. Проценка, «Владімір Точмаш», НДКІМТ

12.04.2023
США розширили санкційні списки проти росії. Згідно із сьогоднішньою заявою Госдепу, під санкції потрапили п'ять юридичних та одна фізична особа, які входять до складу Державної корпорації з атомної енергії "Росатом". 
"Ми запроваджуємо ці санкції, щоб обмежити Росатом, враховуючи, що він використовує експорт енергії, у тому числі в ядерному секторі, для здійснення політичного та економічного тиску на своїх клієнтів у всьому світі", - йдеться у заяві.
Так, під санкції потрапив федеральний науково-виробничий центр "Виробниче об'єднання "Старт" ім. М.В. Проценка" за те, що він працює або працював в оборонному та пов'язаному з ним секторі економіки російської федерації. Центр рекламує, що розробляє та виробляє складні технології для ядерних об'єктів.
Rusatom Overseas JSC внесено до списку як компанію, що перебуває у власності або під контролем, або діяла чи мала намір діяти в інтересах чи від імені, прямо чи опосередковано, уряду російської федерації. У заяві зазначено, що Rusatom Overseas бере участь у корпоративному розвитку Ростома, заявленими цілями якого є нарощування портфеля замовлень Росатома на будівництво АЕС за кордоном і збереження лідируючих позицій росії на світовому ядерному ринку. Також введено персональні санкції проти президента Rusatom Overseas Євгена Пакерманова.
Крім того, у санкційний перелік додано ПАТ "Ковровський механічний завод" (КМЗ), який займається виробництвом газових центрифуг, а також пропонує спеціальні компоненти та аксесуари для ядерного обладнання; АТ "Владімір Точмаш", який займається виробництвом спеціального обладнання для використання, серед іншого, в газових центрифугах та на об'єктах атомної енергетики; АТ "Науково-дослідний і конструкторський інститут монтажної технології "Атомстрой" (НДКІМТ) (знаходиться під санкціями України з , який займається розробкою та застосуванням технологій для ядерних об'єктів, демонтажем виведених з експлуатації ядерних установок та будівництвом нової інфраструктури для виведення ядерних об'єктів з експлуатації.

Всі підприємства внесені у санкційний список України рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 5 лютого 2023 року (замість КМЗ внесено акціонерне товариство "КМЗ-Спецмаш"). 

Читайте по темі:

Компанії