«Енергоатом» підписав угоду з САМЕСО, що стосується урану СхідГЗК

12.04.2023
НАЕК «Енергоатом» підписав з канадською компанією САМЕСО останню – третю угоду для реалізації програми використання українського урану при виробництві ядерного палива для АЕС України. 
Як повідомила компанія, 11 квітня у Канаді президент «Енергоатома» Петро Котін та президент і головний виконавчий директор CAMECO Тім Гітцель в присутності премʼєр-міністра України Дениса Шмигаля підписали договір на зважування, відбір проб, проведення аналізів, зберігання та організацію транспортування уранового концентрату» (УОК) виробництва ДП «СхідГЗК».
Документ регламентує фізичне постачання УОК з України до Канади та повʼязані із цим умови. Зокрема, договір передбачає постачання всього обсягу урану, що видобувається на СхідГЗК, до Канади та подальше використання уранового концентрату для конверсії та постачання природного гексафториду урану (UF6) на збагачення.

Нагадаємо, у 2019 році Кабінет міністрів погодив реорганізацію державного підприємства «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» шляхом приєднання його до НАЕК «Енергоатом» (розпорядження від 10 липня 2019 р. № 534-р). Проте реорганізація не відбулася, а СхідГЗК регулярно звітує про падіння видобутку та зупинення підприємства через відсутність фінансування, у тому числі на зарплату працівникам. 

Читайте також: НАЕК «Енергоатом» та CAMECO підписали два анонсовані у лютому контракти. Третій очікується протягом місяця

Уран і паливо