НАЕК «Енергоатом» та CAMECO підписали два анонсовані у лютому контракти. Третій очікується протягом місяця

20.03.2023
Фото: Енергоатом
19 березня 2023 року в Лондоні президент НАЕК «Енергоатом» Петро Котін та президент і головний виконавчий директор CAMECO Тім Гітцель підписали двосторонні контракти щодо розширення поточної співпраці між компаніями.
Як повідомляє пресслужба НАЕК «Енергоатом», перша угода стосується поставок CAMECO у 2024–2035 рр. гексафториду природного урану (UF6) та послуг з конверсії урану для реакторів Рівненської, Хмельницької й Південноукраїнської АЕС, а також для Запорізької атомної електростанції після її повної деокупації. Компанія зазначає, що ця угода на 100% задовольнятиме потреби Енергоатома.
Другим контрактом передбачається продаж Енергоатомом Канаді урану, який видобувається в Україні вітчизняним СхідГЗК, у повному обсязі видобутку елемента. Конверсію українського урану забезпечить CAMECO.
Протягом місяця має бути підготовлений та підписаний третій документ – про конкретні обсяги постачання уранового продукту, інформує оператор українських АЕС.
Під час підписання документів Тім Гітцель зазначив, що вся Канада та CAMECO захоплюються сміливістю України і завжди підтримуватимуть нашу державу.
«Вдячні та раді бути партнерами Енергоатома і України в атомному секторі. Наші команди плідно працювали разом, щоб прийти до підписання цих угод і домовитись щодо співпраці щонайменше до 2035 року. Це один із найбільших та найважливіших контрактів для CAMECO. Наша компанія допоможе Україні зберегти енергетичну незалежність, забезпечити вашу державу електроенергію завдяки постачанню нашого ядерного палива», – сказав він.
Як зазначив президент НАЕК «Енергоатом» Петро Котін, підписані угоди надважливі для України, адже з моменту повномасштабного вторгнення росії Компанія розірвала всі договори на постачання ядерного палива з рф. Враховуючи ситуацію на світовому ринку та наявний дефіцит конверсійних потужностей, додав він, підписання відповідних контрактів гарантує стабільність у забезпеченні ядерним паливом.
Нагадаємо, про узгодження комерційних умов підписаних вчора контрактів, НАЕК «Енергоатом» повідомив у лютому. Тоді було зазначено, що загальна потреба трьох АЕС протягом терміну дії контракту становить приблизно 15,3 млн кг U3O8, а потреба ЗАЕС на цей же період – з 2024 року, складає 10,4 млн кг.

Читайте по темі: Cameco та Енергоатом домовились про комерційні умови для забезпечення повних потреб України у природному гексафториді урану до 2035 року 

Уран і паливо