Cameco та Енергоатом домовились про комерційні умови для забезпечення повних потреб України у природному гексафториді урану до 2035 року

09.02.2023
Фото: Cameco
НАЕК "Енергоатом" та канадська компанія Cameco погодили комерційні умови на постачання до 2035 року природного гексафториду урану (UF6), який використовуватиметься при виробництві ядерного палива для українських АЕС.
Про це йдеться у інформаційному повідомленні Cameco та пресслужби "Енергоатома".
"Ключові комерційні умови, такі як механізм ціноутворення, обсяги та термін дії, вже узгоджені, але контракт підлягає остаточному узгодженню, яке очікується в першому кварталі 2023 року", - повідомила Cameco.
Компанія додала, що "12-річний контракт розрахований на період з 2024 по 2035 рік, всі поставки здійснюватимуться у формі UF6. Контракт міститиме необхідний рівень гнучкості, враховуючи нинішні обставини в Україні. Угода передбачає, що Cameco забезпечить 100% потреб Енергоатома в UF6 (включаючи і уран, і послуги з конверсії) для дев'яти ядерних реакторів на Рівненській, Хмельницькій та Південноукраїнській атомних електростанціях протягом усього терміну дії контракту. Загальна потреба цих станцій протягом терміну дії контракту становить приблизно 15,3 млн кг U3O8".
Контракт також міститиме опціон для Cameco на постачання до 100% палива для шести реакторів Запорізької атомної електростанції, коли вона повернеться в управління "Енергоатому". Якби цей опціон був реалізований у 2024 році, це склало би приблизно 10,4 млн кг U3O8 протягом контрактного періоду. – заазначила канадська компанія.
Cameco (Canadian Mining and Energy Corporation) - канадська гірничорудна компанія, діяльність якої охоплює весь цикл виробництва ядерного палива: видобуток уранової руди, виробництво U3O8 (закис-окис урану), переробка (очищення) у UO3 (триокис урану), конверсія в UF6 (гексафторид урану для легководних реакторів) і UO2 (діоксид урану для реакторів CANDU), збагачення та виробництво тепловиділяючих збірок. Штаб-квартира Cameco розташована у місті Саскатун Канада.
Cameco входить у трійку найбільших виробників урану в світі. За даними останніх років, на компанію припадало близько 18% світового видобутку і 9% світових поставок урану. Сумарно виробничі потужності з видобутку урану в Канаді і Казахстані складають понад 53 млн фунтів (близько 24 млн тонн) U3O8 щорічно. Достовірні уранові запаси родовищ, які належать Cameco, складають близько 467 млн фунтів (близько 211,5 млн тонн) U3O8.

Виробничі потужності Cameco з конверсії зосереджені на заводі у місті Порт-Хоуп і складають близько 20% світових потужностей. Cameco належать 24% акцій збагачувального підприємства Global Laser Enrichment (GLE) у США. 

Уран і паливо