Велика Британія має намір залучити південнокорейську KEPCO до будівництва нової АЕС. Вочевидь замість французів, які обрали співробітництво з рф та Китаєм

11.04.2023
Фото: cityam.com
Південна Корея і Велика Британія підписали угоду про розширення співпраці в галузі ядерної енергетики. У документі йдеться, зокрема, про можливу участі південнокорейського бізнесу в будівництві нових станцій у Великій Британії. Документ підписано вчора у Сеулі, - повідомляє агентство NucNet.
За повідомленням міністерства торгівлі, промисловості та енергетики Південної Кореї, міністр Лі Чхан Ян та його колега Грант Шаппс, державний секретар Великої Британії з питань енергетичної безпеки та "нульових" технологій, обговорили під час зустрічі в Сеулі різні шляхи співпраці в ядерній енергетиці, включаючи проєктування та будівництво атомних електростанцій, виробництво обладнання, виведення атомних електростанцій з експлуатації, ядерне паливо та малі модульні реактори.
Сеул заявив, що Південна Корея і Велика Британія мають намір прискорити переговори про потенційну участь Корейської електроенергетичної корпорації (KEPCO) у будівництві нової атомної електростанції у Великій Британії.
Сеул активізує зусилля з експорту своєї реакторної технології APR-1400, констатує NucNet. Він поставив чотири установки APR-1400 для атомної електростанції Барака в Об'єднаних Арабських Еміратах і розглядає проекти в таких країнах, як Саудівська Аравія, Польща, Туреччина і Казахстан.
На британському урядовому сайті йдеться, що під час зустрічі у Сеулі Грант Шаппс заявив: "Незаконна війна путіна в Україні стала дзеркалом для світу, показуючи, наскільки вразливою може бути наша енергетична безпека. Російський газ, як і сам президент (путін), залишилися у минулому. Оскільки ми наближаємося до переломного моменту, коли утримання вугільної та газової енергетики більше не має економічного сенсу, не кажучи вже про екологічність, у британських і корейських компаній з’являється все більше можливостей для співпраці на благо обох країн і наших спільнот".
Нагадаємо, що 10 березня Франція та Велика Британія підписали дві угоди про енергетичне партнерство, в яких наголошується на розвитку атомної енергетики як безпечного джерела енергії з низьким вмістом вуглецю. Другою угодою засновано робочу групу з ядерних інновацій і безпеки. Пріоритетом було зазначено зменшення залежності від російської ядерної галузі.
Але відтоді член ЄС Франція провела переговори про розширення співробітництва у ядерній сфері із росією та Китаєм, а також Угорщиною, аби замістити поставки німецьких компаній, що відмовилися співпрацювати із державою-агресором. Крім того, слід зазначити, що Росатом продовжує міжнародну співпрацю в рамках проєкту ІТЕР у Франції, куди у лютому була відвантажена чергова партія обладнання з рф. 

Нове будівництво