Франція та Британія спільно протидіятимуть залежності ядерної галузі від росії

14.03.2023

 У п'ятницю, 10 березня Франція та Велика Британія підписали дві угоди про енергетичне партнерство, в яких наголошується на атомній енергетиці як на безпечному джерелі енергії з низьким вмістом вуглецю. Другою угодою засновано робочу групу з ядерних інновацій і безпеки. Пріоритетом було зазначено зменшення залежності від російської ядерної галузі.

Угода також зобов’язує Францію та Велику Британію співпрацювати разом з іншими лідерами G7 для вжиття узгоджених дій, щоб скоротити залежність від цивільних ядерних і супутніх товарів з росії, включаючи роботу з диверсифікації своїх поставок урану та потужностей з виробництва ядерного палива.
«Франція та Велика Британія працюють разом, щоб ніколи більше такі, як путін, не могли використати нашу енергетичну безпеку як зброю», — заявив прем’єр-міністр Великобританії Ріші Сунак на прес-конференції в Парижі.
«У нас є спільні амбіції, а саме – відмовитися від викопного палива», – сказав Макрон.
Водночас вже у понеділок, 13 березня, французький Сенат почав розгляд нового законопроєкту, спрямованого на прискорення будівництва нових ядерних реакторів, які, на думку президента Еммануеля Макрона, мають вирішальне значення для зміцнення енергетичної незалежності Франції.
Законопроєкт має на меті спростити адміністративні та бюрократичні процеси, необхідні для затвердження проєктів та будівництва нових АЕС.

Нове будівництво