РАЕС взяла участь у семінарі Паризького центру ВАО АЕС щодо запобігання потрапляння сторонніх предметів в устаткування. Акцент вдосконалень – людський фактор

17.03.2023

 У Чехії на АЕС Темелін відбувся міжнародний семінар щодо запобігання потрапляння сторонніх предметів в устаткування АЕС для покращення галузевої програми FME, який щороку проводить Паризький центр ВАО АЕС.

Як повідомила Рівненська АЕС, програма семінару складалася з тренінгів для координаторів FME (теоретична та практична частина), обговорення досвіду експлуатації Програм FME різних АЕС та відвідування турбінного відділення блоку № 1, інформаційного центру і лабораторії інспекцій на АЕС Темелін.
Теоретична частина тренінгу була представлена презентаціями. Практична частина складалась з шести кейсів, де кожному потрібно було провести обстеження робочого місця, виконати обговорення виконуваної роботи та отримати зворотний зв’язок від тренера.
ВАО АЕС-ПЦ представив ґрунтовний аналіз реалізації Програм FME на різних АЕС світу та динаміку кількості подій FME за період 2015-2021. На основі звіту зафіксовано основні області для покращення, проаналізовано наслідки для АЕС та визначено корінні причини.
За словами начальника служби головного технолога енергоремонтного підрозділу Рівненської АЕС Олексія Попова, під час заходу неодноразово зверталась увага, що неправильне використання засобів FME може призвести до перетворення засобу FME у сторонній предмет. Усі учасники семінару відзначили ключову роль підготовки персоналу АЕС в напрямі FME, зокрема практичної частини.
"Навчання має складатися з різних рівнів та відповідати посадовим обов’язкам різних груп персоналу. За відгуками учасників ефективними є короткі кольорові пам’ятки FME. Однією з хороших практик також є встановлення в реакторному відділенні робочого місця контролера інструменту та матеріалів. Програми FME мають охоплювати всі етапи діяльності АЕС: проєктування, виготовлення обладнання та перебування його у складських запасах, експлуатацію, модифікацію, техобслуговування та ремонт, зняття з експлуатації, поводження з ВЯП та РАВ. Підсумком візиту та обміну досвідом стали певні пропозиції, що сприятимуть вдосконаленню діяльності Рівненської АЕС в напрямі запобіганню потрапляння сторонніх предметів в устаткування АЕС. Зокрема велика увага має приділятися людському фактору, а основним методом спілкування команди FME з персоналом АЕС повинен бути коучинг", – підсумував фахівець.

АЕС